MAJKA IZRAELCA ZATOČENOG U GAZI: Netanjahu izvodi ciljano ubistvo sporazuma o taocima
Foto: AP Abir Sultan

MAJKA IZRAELCA ZATOČENOG U GAZI: Netanjahu izvodi ciljano ubistvo sporazuma o taocima

Planeta -

Porodice talaca zatočenih u Pojasu Gaze optužile su danas premijera Izraela Benjamina Netanjahua za "ciljano ubistvo" predloga sporazuma o oslobađanju svojih rođaka otetih i zatočenih na palestinskoj teritoriji.

One su dale saopštenje za štampu ispred sedišta izraelske vojske u Tel Avivu pred proteste koji se održavaju svake subote, sa zahtevom da se konačno sklopi taj sporazum.

"Postoji sporazum na stolu i Netanjahu izvodi ciljano ubijanje toga" rekla je Ejnav Cangauker, čijeg su sina Matana oteli palestinski ektremisti 7. oktobra, preneli su izraelski mediji.

Ona je aludirala na ubistva vođe palestinskog Hamasa u Teheranu i najvišeg vojnog komandira libanskog Hezbolaha u Bejrutu, za koja se okrivljuje - Izrael.

Cangauker je optužila premijera, kako je rekla, da je odlučio da ih odvuče u eskalaciju, umesto da sklopi sporazum da spase živote i spreči eskalaciju.

U napadu palestinskih ekstremista, predvođenih Hamasom na jug Izraela, 7.oktobra ubijeno je oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteto i u Gazu odvedeno više od 250 talaca. Posle toga je počeo rat Izraela i Hamasa koji još uvek traje.

U izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi ubijeno je najmanje 39.550 Palestinaca i 91.128 je ranjeno, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track