Poruka u boci pronađena u pesku na obali Nju Džerzija mogla bi da bude najstarija ikada otkrivena!

Ejmi Smit Marfi (49) šetala je parkom u Oušn Sitiju kad je otkrila zastarelu zelenu zapušenu bocu u kojoj je bilo nešto što je izgledalo kao vizit karta iz 1876. godine i rukom pisana beleška. Na boci piše "Barr & Brother Philadelphia" što je preduzeće iz sredine 19. veka.

Smit Marfi je rekla da veruje da je boca bačena u vodu pre 146 godina ili 10 godina pre boce sa porukama pronađene u Australiji 2018. godine koja trenutno drži Ginisov svetski rekord. Navela je i da se obratila Ginisovoj knjizi rekorda kako bi se proverila starost boce.

Jedan od papira u boci je poslovna karta kompanije braće Vilijama i Džona Klema koja je prema podacima iz arhiva postojala u Filadelfiji do 1881. godine.

Drugi dokument unutar pominje lokalnu jahtu pod nazivom "Neptun" koja je bila usidrena u Atlantik Sitiju krajem 19. veka.

Smit Marfi je rekla i da je boca sadržala još jedno "uznemirujuće" otkriće.

- Miris koji je izlazio iz boce bio je neverovatan. Nismo bili spremni za tako nešto - rekla je Smit Marfi opisujući smrad koji se osetio kao miris zaliva puta 1 milion.

Otkriće se dogodilo mesecima nakon što je u oblasti Oušn Sitija izvršeno uređenje plaže što je prema mišljenju stručnjaka moglo da dovede do toga da se flaša otrgne sa dna okeana.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

Kurir TV Specijalna poruka na kuli Beograd