Nedavni let ukrajinskog lovca F-16 iznad Odese izazvao je širok odjek u ukrajinskim i ruskim vojnim krugovima.

Nakon što je avion napustio vazdušni prostor Odese, krenuo je ka Moldaviji, što je izazvalo spekulacije o mogućem baziranju ovih lovaca van zone ukrajinskog vazdušnog prostora. Ove podatke pruža Telegram kanal "Rezime i analitika SVO-a".

Mnogi analitičari spekulišu da bi zapadni lovci F-16 mogli biti stacionirani u susednim zemljama kao što je Moldavija kako bi se izbegla neposredna pretnja. Takvo rešenje omogućilo bi da se održi borbena gotovost lovaca i istovremeno minimiziraju rizici od njihovog uništenja na ukrajinskoj teritoriji.

Ipak, pojedini ruski izvori tvrde da su lovci uskladišteni u zapadnim i jugozapadnim delovima Ukrajine. O tome svedoči prisustvo spoljnih rezervoara za gorivo na avionima, viđeni na fotografijama, koji omogućavaju lovcima da pređu značajne udaljenosti.

shutterstock-1532948192.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Šef komiteta ruske dume za odbranu Andrej Kartapolov ranije je izjavio da će lovci F-16 i njihovi aerodromi van Ukrajine postati legitimna meta ruske vojske ako učestvuju u borbenim misijama.

"Svaki pokušaji upotrebe ovih lovaca protiv nas biće suzbijeni, a mi ćemo preduzeti sve neophodne mere da neutrališemo pretnju", naglasio je Kartapolov.

(Kurir.rs/Oružje online/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija UŽIVO IZ MOSKVE! UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA PROPALA? Boljević: Rusija uništila 48 ukrajinskih tenkova i smaknula 1.200 vojnika