Svako ko na internetu raspiruje nasilje suočiće se s punom snagom zakona, upozorio je potparol britanskog premijera Kira Starmera nakon što je Ilon Mask rekao da je "građanski rat neizbežan" nakon višednevnih nereda u Velikoj Britaniji.

Mask, milijarder i vlasnik X-a, napisao je ovaj komentar na svojoj društvenoj mreži ispod videa demonstranata koji bacaju vatromet na interventnu policiju.

"Zakon važi i na internetu"

"Nema opravdanja za takve komentare. Svako ko raspiruje nasilje na internetu suočiće se s punom snagom zakona", rekao je potparol britanskog premijera, prenosi Skaj Njuz.

"Onlajn platforme imaju odgovornost", rekao je.

Dodao je da je ministrima i šefovima policije na hitnom sastanku jutros rekao da se "zakon važi i na internetu".

"Dakle, ako podstičete na nasilje, nije važno je li to onlajn ili oflajn", rekao je.

“I stoga očekujem, kao i za one koji jednako učestvuju na ulicama, da će biti hapšenja i procesuiranja. Jednako tako, svako za koga se utvrdi da je počinio krivično delo putem interneta može očekivati ​​isti odgovor", rekao je.

"Društveni mediji pružili platformu za ovu mržnju"

Premijerov potparol kaže da britanska vlada radi s društvenim mrežama kako bi osigurala uklanjanje dezinformacija, ali da bi se moglo učiniti više.

Društveni mediji odgovorni su za uklanjanje dezinformacija i biće pozvani na odgovornost, dodao je.

Ministar za nauku, inovacije i tehnologiju Piter Kajl rekao je da odgovornost za štetne sadržaje društvenih medija "uglavnom snose pojedinci i grupe koji ih stvaraju."

"No neporecivo je da su društveni mediji pružili platformu za ovu mržnju", dodao je.

Više od 400 ljudi uhićeno je od početka nereda prošlog utorka nakon hapšenja Aksela Rudakubane (17), koji je optužen za ubojstvo tri devojčice i dodatnih deset pokušaja ubojstva.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija JUGOSLAVIJA PRVA POKRENULA GRADNJU TEHNOLOGIJA U ORGANIZAM! Ilon Mask ugradio čip u ljudski mozak: Ovo je stanje testiranog čoveka