U nekim delovima Evrope temperature bi mogle pasti i do 30 stepeni Celzijusa tokom ovog veka, otkriva studija koja tek treba da bude objavljena.

Glavni sistem struja Atlantskog okeana koji utiče na vreme širom sveta mogao bi se urušiti već krajem 2030-ih, sugerišu naučnici u novoj studiji, što bi bila katastrofa planetarnih razmera koja bi promenila vreme i klimu. Nekoliko istraživanja poslednjih godina sugerišu da bi ključni sistem struja - Atlantic Meridional Turning Circulation (AMOC) - mogao biti na putu prema kolapsu, oslabljen zagrevanjem okeana i poremećajem slanosti uzrokovanih klimatskim promenama kao posledica delovanja čoveka.

Novo istraživanje, čija recenzija je u toku i koje još uvek nije objavljeno u naučnom časopisu, koristi najsavremeniji model za procenu kada bi se mogao srušiti AMOC, sugerišući da bi se gašenje moglo dogoditi između 2037. i 2064. godine. U istraživanju se navodi da je najverovatnije da će do propasti doći do 2050. godine.

"Ovo je stvarno zabrinjavajuće", rekao je Rene van Vesten, istraživač mora i atmosfere sa Univerziteta Utrecht u Holandije i koautor studije.

"Sve negativne nuspojave antropogenih klimatskih promena nastaviće se, što uključuje nove tropske talase, više suša, više poplava. Ako uz to imate i kolaps AMOC-a... Klima će se još više uništiti", izjavio je Vesten za Si-En-En.

17163804161716374151-novipazarponovokisafotorina1.jpg
RINA 
foto: RINA

Kolaps koji će delove sveta učiniti neprepoznatljivim

Poput pokretne trake, AMOC izvlači toplu površinsku vodu sa južne hemisfere i tropskih krajeva i distribuira je u hladni severni Atlantik. Hladnija, slanija voda tad tone i teče prema jugu. Taj mehanizam štiti delove južne hemisfere od pregrevanja i delove severne hemisfere od nepodnošljive hladnoće, dok distribuira hranljive materije koje održavaju život u morskim ekosistemima. Kolaps AMOC-a učinio bi delove sveta neprepoznatljivim.

U decenijama nakon tog kolapsa, arktički led počeo bi da klizi prema jugu, a nakon 100 godina proširio bi se sve do južne obale Engleske. Prosečna temperatura u Evropi bi pala, kao i u Severnoj Americi, uključujući delove SAD. Amazonska prašuma doživela bi potpuni preokret u svojim godišnjim dobima - trenutna sušna sezona pretvorila bi se u kišnu i obrnuto.

Posledice kolapsa AMOC-a mogle bi biti katastrofalne. U nekim delovima Evrope temperature bi mogle pasti i za 30 stepeni tokom jednog veka, otkriva studija, što bi dovelo do potpuno drugačije klime.

"Kolaps AMOC-a stvarno je velika opasnost i trebalo bi da učinimo sve što možemo da ga izbegnemo", rekao je Stefan Rahmstorf, okeanograf sa Univerziteta Potsdam u Nemačkoj, koji nije bio uključen u najnovije istraživanje.

profimedia0221251367-arktik-barencovo-more.jpg
Profimedia / Michael Nolan / SplashdownDirect 
foto: Profimedia / Michael Nolan / SplashdownDirect

Kako bi došli do ovog zastrašujućeg zaključka, naučnici iz Utrehta služili su se najsavremenijim modelima i prvi put identifikovali područje južnog Atlantskog okeana kao optimalno mesto za praćenje promena u cirkulaciji i korišćenje podataka posmatranja. Proučili su temperature i slanost okeana kako bi potvrdili prethodna predviđanja o tome kad bi AMOC mogao doći do svoje kritične tačke.

"Mislili smo da nije moguće da se ovo dogodi"

"Do pre nekoliko godina raspravljali smo o tome hoće li se to uopšte dogoditi, kao o nekoj vrsti rizika niske verovatnoće. Sada izgleda mnogo verovatnije da će se desiti nego što je delovalo pre samo nekoliko godina", izjavio je Rahmstorf za CNN. Dodao je kako se pre pet ili više godina složio da je kolaps AMOC-a u ovom veku malo verovatan, iako je čak i rizik od 10 odsto i dalje neprihvatljivo visok.

"Sad postoji pet radova koji u osnovi sugerišu da bi se to moglo dogoditi u ovom veku ili čak pre sredine veka. Moja opšta procena je da je rizik da pređemo prelomnu tačku u ovom veku verovatno čak i veći od 50 posto", zaključio je Rahmstorf.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)