Demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris suzila je svoj izbor kandidata za potpredsednika svoje kampanje na dvojicu finalista — guvernera Pensilvanije Džoša Šapira i guvernera Minesote Tima Volca, izjavila su u ponedeljak tri izvora koja su upoznata sa ovim.

Očekuje se da će Haris, aktuelna potpredsednica SAD, objaviti svoj izbor do utorka, uoči njenog prvog zakazanog javnog pojavljivanja sa svojim potpredsednikom te večeri na Univerzitetu Templ u Filadelfiji.

Jedan od kandidata zvezda u usponu

Nejasno je da li je doneta konačna odluka, rekli su izvori. Izbor potpredsednika je jedna od najvažnijih odluka u njenoj političkoj karijeri, jer ona užurbano okuplja kampanju protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa i američkog senatora Džej Dija Vensa, njegovog potpredsednika, na izborima 5. novembra.

Šapiro (51) je zvezda u usponu stranke sa jakim rejtingom u Pensilvaniji, čijih 19 elektorskih glasova čini državu koju moraju osvojiti i Haris i Tramp.

Bivši državni tužilac, izbor Šapira bi imao i istorijski momenat — jer bi bio prvi jevrejski potpredsednik zemlje, dok Haris nastoji da postane prva žena i prvi izabrani predsednik SAD azijskog porekla.

Njegova snažna podrška Izraelu mogla bi da otuđi neke progresivne birače, iako bi takođe mogla da se dopadne umerenim glasačima.

"Oni su čudne, virusne uvrede"

Tim Volc (60) je veteran Nacionalne garde američke vojske i bivši učitelj koji je poslednjih nedelja podigao svoj rejting kao efikasan advokat Harisa. Napao je Trampa i Vensa kao "čudne", virusne uvrede koje je Harisova kampanja prihvatila.

Bivši član Kongresa iz okruga naklonjenog republikancima, Volc se pokazao privlačnim seoskim, belim glasačima, iako se takođe zalagao za progresivnu politiku kao guverner, kao što su besplatni školski obroci i prošireno plaćeno odsustvo radnika. Dok je Minesota solidna demokratska država, graniči se sa Viskonsinom i Mičigenom, dva ključna bojna polja.

Sa šest na dva

Špekulacije su se fokusirale na šest finalista — četiri guvernera, senatora i sekretara kabineta u Bajdenovoj administraciji, svi belci sa dosijeom koji bi pridobili seoske, bele ili nezavisne birače.

Pored Šapira i Valza, među ostalim kandidatima su bili i američki senator Mark Keli iz Arizone, ministar saobraćaja Pete Butidžidž, guverner Kentakija Endi Bešir i guverner Ilinoisa J.B. Pricker.

Kandidati će biti obavešteni u ponedeljak uveče ili u utorak ujutro da li su izabrani, rekli su izvori "Rojtersu". Harisova kampanja planira objavu na društvenim mrežama sa ovim dvojcem, rekli su zvaničnici kampanje upoznati sa aranžmanima.

Njena potraga za potpredsedničkim kandidatom počela je ozbiljno pre dve nedelje, ubrzo nakon što se predsednik Džo Bajden povukao iz trke i podržao da ga zameni.

Tokom vikenda, Haris se sastala sa svojim timom za proveru, uključujući bivšeg državnog tužioca Erika Holdera, čija je advokatska firma pažljivo ispitala finansije i pozadinu potencijalnih kandidata. Holder i njegova kancelarija napravili su detaljne prezentacije o svakom od finalista, prema više izvora upoznatih sa procesom.

Haris razmatra odluku sa svojim mužem Dagom Emhofom, zetom Tonijem Vestom i malim krugom pomoćnika i savetnika, rekli su izvori.

(Kurir.rs/Blic)