SVETSKE BERZE PALE JEDNA ZA DRUGOM: Neviđen krah, giganti izgubili 650 milijardi dolara, sve podseća na zloglasni CRNI PONEDELJAK
Foto: AP / Allie Joseph / New York Stock Exchange

šok

SVETSKE BERZE PALE JEDNA ZA DRUGOM: Neviđen krah, giganti izgubili 650 milijardi dolara, sve podseća na zloglasni CRNI PONEDELJAK

Planeta -

Berzanski indeksi širom sveta drastično su pali u ponedeljak nakon turbulentne trgovačke sesije zbog zabrinutosti investitora za američku ekonomiju!

Volstrit je pao pošto su se globalnim tržištima proširili strahovi da će SAD ući u recesiju nakon slabih ekonomskih podataka prošle nedelje. Investitori su zabrinuti zbog statistike o nezaposlenosti, objavljenoj u petak, koja je neočekivano sa 4,1 odsto u junu porasla na 4,3 odsto u julu. Predviđalo se da će ta cifra ostati nepromenjena.

Među investitorima takođe raste zabrinutosti da se Federalne rezerve kreću presporo u snižavanju decenijama visokih kamatnih stopa .

Pad je inače krenuo sa azijskih tržišta gde je najpre japanski Nikkei indeks doživeo pad za 12,4 odsto što je i najveći jednodnevni pad od 1987. godine i zloglasnog Crnog ponedeljka.

Industrijski indeks Dau Džons pao je za 2,6 odsto, Nasdak indeks visoke tehnologije za 3,4 odsto, a indeks širokog tržišta S&P 500 za 3 odsto.

Sedam najvećih tehnoloških kompanija, koje su nekada bile zvezde berzi, a među kojima su Alfabet, Meta i Mikrosoft, izgubile su više od 650 milijardi dolara u kombinovanoj tržišnoj vrednosti.

Japanske deonice su u utorak, međutim, naglo porasle povrativši većinu svojih rekordnih gubitaka od prethodnog dana i nagoveštavajući regionalni rast.

Jedan od najvećih dobitnika je proizvođač sojinog sosa Kikkoman Corporation čije su deonice porasle otprilike 21 odsto nakon što je prethodnog dana izgubio gotovo 17 procenata.

S&P 500 fjučersi su prema navodima CNN-a odskočili u trgovanju preko noći pružajući izvesno potencijalno olakšanje nakon brutalne trgovačke sesije u ponedeljak tokom koje je indeks izgubio kolosalnih 1,3 biliona dolara u vrednosti.

Bonus video:

03:58

POLJOPRIVREDA U KORONI: Veliki rast cena u svetu, Srbija uvodi kvote na izvoz kukuruza? (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track