Ukrajinski vojnici optužili su komandu 41. brigade da je omogućila proboj ruskih trupa kod strateški važnog grada Torecka!

Vojnici prema navodima Njujork tajmsa tvrde da je napad počeo dva dana nakon završetka rotacije na tom sektoru. Na front kod Časiv Jara prebačena je 24. brigada iz Torecka dok je 41. brigada krenula u suprotnom smeru.

Vojnici su primetili znake pripreme za ofanzivu i na to su upozorili komandu.

- Bila je velika greška što smo odvedeni odatle - rekao je ukrajinski narednik za američki list.

toreck.jpg
Telegram printscreen 
foto: Telegram printscreen

Pristigla 41. brigada nije bila spremna da brani Toreck jer nije poznavala teren.

Komandant brigade je kritikovan i što je izdavao "nejasna naređenja" i nije reagovao dovoljno brzo na promenljivo okruženje.

- Bilo je gubitaka u bataljonu zbog besmislenih naređenja višeg komandanta 41. brigade - rekao je potporučnik Jevgenij Štrokan, komandir voda borbenih dronova 206. bataljona Teritorijalne odbrane, čiji su borci prebačeni u 41. brigadu. - Ovo već postaje aksiom rata. Ogromna većina viših komandanata ne može ili odbija da objektivno proceni sposobnosti osoblja pod svojom komandom - napisao je na društvenim mrežama zamenik komandanta 206. bataljona Roman Kuljak.

Brigada je saopštila da je ogorčena neshvatljivom i čudnom kampanjom diskreditovanja komande.

Ukrajinska strana, podsetimo, potvrdila je da suruske trupe ušle na periferiju rudarskog grada Toreckau Donjecku i da se već vode ulične borbe.

Bonus video:

Kurir teleivizija 90 ODSTO RATNIH SNIMAKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA JE VERODOSTOJNO! Mlakar objašnjava ruski i ukrajinski model informacionog ratovanja