Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena već je premestila dodatne snage na Bliski istok, a ove nedelje rasporediće eskadrilu prikrivenih lovaca F-22 Raptor!

Kako prenose američki mediji, s porastom tenzija, skoro 10 meseci nakon rata u Gazi, Pentagon je pojačao svoje prisustvo na Bliskom istoku, uključujući i ratne brodove-presretače raketa. Udarna grupa nosača USS Teodor Ruzvelt nalazi se u Omanskom zalivu sa vazdušnim krilom koje je prepuno borbenih aviona F/A-18E/F Super Hornet i drugih naprednih aviona. Nosač prate tri razarača sposobna za kopneni napad i protivvazdušnu odbranu: USS Daniel Inouie, USS Michael Murphy i USS Russell.

shutterstock-2468367191.jpg
Shutterstock 
nosač aviona, USS-Theodore Rooseveltfoto: Shutterstock

Dva dodatna protivraketna odbrambena razarača, USS Kol i USS Labun, nedavno su stigla u Crveno more, rekao je neimenovani američki vojni zvaničnik. Drugi zvaničnik američke odbrane rekao je da će Vazduhoplovstvo ove nedelje rasporediti eskadrilu prikrivenih lovaca F-22 Raptor u regionu. Eskadrila se sastoji od 16 do 24 aviona.

2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Lovac F-22 Raptor je simbol američkog vazduhoplovstva više od dve decenije, a u junu ove godine flota aviona F-22 dostigla je ukupno 500.000 sati letenja. F-22 je korišćen u kampanji protiv Islamske države u februaru 2014. godine. Njegovi glavni zadaci su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja. Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima.

Podsećamo, u raketnom napadu na iračku vojnu bazu Al Asad ranjeno je nekoliko američkih pripadnika. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i izraelski ministar odbrane Joav Galant razgovarali su i složili se da je napad „označio opasnu eskalaciju i pokazao destabilizujuću ulogu Irana u regionu". Ostin je takođe dao najnovije informacije o potezima SAD da ojačaju svoju vojnu poziciju u regionu, prenosi Bloomberg.

Kako je Kurir već pisao, Izrael je aktivirao komandni bunker ispod jerusalimskih brda u očekivanju velikog napada Irana. „Nacionalni upravljački centar“, kako zovu bunker koji se nalazi ispod vladinog kompleksa u Jerusalimu, aktiviran je kako bi se omogućilo donošenje odluka u ratnim vremenima.

SAD pritiskaju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da udvostruči napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre sa Hamasom. Američke i arapske države veruju da bi prekid borbi na palestinskoj teritoriji smirio region i sprečio širi regionalni rat.

„Ovo je kritičan trenutak. Uključeni smo u intenzivnu diplomatiju, skoro danonoćno, sa vrlo jednostavnom porukom: sve strane moraju da se uzdrže od eskalacije, sve strane moraju da preduzmu korake da smanje tenzije“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken novinarima u ponedeljak u Vašingtonu.

General Majkl Kurila, šef američke Centralne komande, koja nadgleda američke snage na Bliskom istoku, boravio je u ponedeljak u Izraelu kako bi procenio bezbednosnu i stratešku situaciju. U isto vreme, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu posetio je Iran, gde je razgovarao sa novim predsednikom Masudom Pezeškijanom i drugim zvaničnicima. Nije jasno da li je Šojgu, jedan od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, pozvao Teheran da obuzda svoj odgovor Izraelu.

Bonus video:

Kurir televizija "CURENJE INFORMACIJA PENTAGONA IMA SAMO JEDAN CILJ!" Stručnjaci u žustroj raspravi: Džaba su Rusi bežali kod nas, sledi im OVO!