Objavljen izveštaj o dostignućima i doprinosu kineskih reformi
Foto: Kineska medijska grupa

Objavljen izveštaj o dostignućima i doprinosu kineskih reformi

Planeta -

Izveštaj o dostignućima i globalnom doprinosu kineskih reformi u novoj eri predstavljen je juče u Pekingu.

Izveštaj pod naslovom „Sveobuhvatno produbljivanje reformi za unapređenje kineske modernizacije: glavna dostignuća i globalni doprinosi“, zajednički su objavili Institut za partijsku istoriju i literaturu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KP Kine) i Istraživački centar novinske agencije „Sinhua“. Izveštaj sistematski sumira glavna dostignuća, osnovne principe i globalne doprinose napora KP Kine u sveobuhvatnom produbljivanju reformi, kako bi se unapredila kineska modernizacija u novoj eri.

Prema izveštaju, napori Kine u oblasti sprovođenja reformi nisu samo doprineli razvoju zemlje, već su bili od koristi celom svetu. Održivi ekonomski i socijalni napredak Kine, zajedno sa poboljšanjem sistema upravljanja, doprineli su sticanju iskustva i jačanju globalne ekonomije.

„Uprkos usporavanju svetske ekonomije, Kina je nastavila neprekidni rast svog udela u globalnoj ekonomiji, počev od 2012. godine. Od 2013. do 2021. godine, prosečni kineski doprinos globalnom ekonomskom rastu dosledno je bio na prvom mestu, nadmašivši kumulativni doprinos zemalja G7“, navodi se u izveštaju.

Na primer, kineski visokotehnološki i ekološki proizvodi „nove trojke“ obuhvataju električna vozila, solarne panele i litijum–jonske baterije. Rastući izvoz tih proizvoda ne samo da je povećao globalne isporuke i ublažio globalni inflatorni pritisak, već je, takođe, doprineo globalnom prelasku na zelenu ekonomiju.

„Kina je iskoristila istorijsku priliku koju je pružila nova runda industrijske revolucije za razvoj proizvodnih snaga novog kvaliteta, postavši inovativni pokretač globalne ekonomije“, navodi se u izveštaju. „Kina, koja zauzima prvo mesto u svetu prema Globalnom indeksu inovacija sa srednjim prihodima, igra sve važniju ulogu u globalnom inovativnom pejzažu“, navedeno je u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track