RUSI ZAPRETILI UKRAJINI! Šojgu: Otkako je Putin predložio mirovne uslove izgubili ste mnogo teritorije uz velike žrtve!
Foto: Shutterstock, screenshot

RUSI ZAPRETILI UKRAJINI! Šojgu: Otkako je Putin predložio mirovne uslove izgubili ste mnogo teritorije uz velike žrtve!

Planeta -

Visoki ruski zvaničnik upozorio je Ukrajinu da će uslovi za njen narod biti sve teži što duže bude čekala da uđe u mirovne pregovore.

Moskva je saopštila da se razgovori moraju zasnivati na tome da Ukrajina ustupi zemlju koja iznosi petinu svoje teritorije - veliki deo koje su zauzele ruske snage - odustajanje od bilo kakvih izgleda da se pridruži NATO alijansi koju predvodi Zapad, uslovi koje je Ukrajina odmah odbacila.

Sergej Šojgu, sekretar Saveta bezbednosti Rusije i donedavni ministar odbrane predsednika Vladimira Putina, rekao je da je, otkako je Putin predložio mirovne uslove 14. juna, Ukrajina izgubila 420 kvadratnih kilometara teritorije uz mnogo žrtava.

- Mogućnosti za Ukrajinu se sužavaju - rekao je Šojgu, prenela je državna televizija, dodajući da Ukrajina nije odgovorila i da će izgubiti više teritorije što duže bude odlagala.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Youtube/Diplomatrutube/UNITED24

- Iluzije kijevskog režima da će Evropljani organizovati još jedan divan mirovni samit, na kome će svi njihovi unutrašnji problemi biti rešeni sami, skupo koštaju narod Ukrajine - rekao je Šojgu.

On je dao brojke o gubicima ukrajinskih vojnika, ali Rojters nije mogao da potvrdi te brojke, a nijedna strana ne računa njihove gubitke.

Pošto je poslala svoje trupe 2022. godine, Rusija sada kontroliše oko 18 odsto Ukrajine, uključujući Krim, koji je zauzela i jednostrano pripojila 2014. godine.

Ukrajina, Rusija
foto: Shutterstock

Ona takođe drži delove četiri regiona na jugoistoku Ukrajine za koje Putin, navodeći istorijska i kulturna opravdanja, kaže da Kijev mora u potpunosti da ustupi.

Rojters je izvestio da je Vladimir Putin spreman da okonča rat dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne linije fronta, ali je spreman da nastavi borbe ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je prošlog meseca da je Kijev spreman za pregovore pod uslovom da se u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, koji priznaje velika većina zemalja članica UN.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:56

RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track