Vršilac dužnosti guvernera ruske Kurske oblasti Aleksej Smirnof pozvao je lokalne stanovnike da daju krv usred nejasnih izveštaja o upadu boraca iz Ukrajine na tu teritoriju.

"U poslednja 24 sata naš region je herojski odolevao napadima ukrajinskih boraca", napisao je Smirnov na Telegramu i dodao da su sve službe hitne pomoći u stanju pripravnosti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je oko 300 ukrajinskih vojnika, uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih borbenih vozila, prešlo u Rusiju. Rečeno je da su te snage pretrpele velike gubitke, bez davanja dodatnih informacija.

Nije bilo nezavisnih izveštaja o tome. Kijevski zvaničnici su odbili da komentarišu događaj.

3573036-shutterstock2139586105copy-edit-copy.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Odgovornost za prethodne upade u ruske oblasti Belgorod i Brjansk preuzimale su dve grupe: Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobode Rusije. Ruske snage su brzo odbile te prekogranične upade. Neki ruski ratni blogeri tvrde su da su ukrajinski vojnici bili u Kursku.

Ribar, Telegram kanal koji vodi Mihail Zvinčuk, penzionisani službenik za štampu ruskog Ministarstva odbrane, rekao je da su ukrajinske trupe zauzele tri naselja u regionu i nastavile da napreduju dublje u rusku teritoriju.

Drugi prokremljovski vojni blog, "Dva majora", tvrdi da su ukrajinske trupe napredovale do 15 kilometara duboko u tu oblast.

Nijedna od tvrdnji nije bila nezavisno potvrđena.

Granica Kurske oblasti sa Ukrajinom duga je 245 kilometara, što omogućava diverzantskim grupama da pokrenu brze upade i zauzmu deo terena pre nego što Rusija rasporedi pojačanja.

Kurir.rs/Beta/AP

Bonus video:

Kurir televizija "RUSKA I IRANSKA VOJSKA DELUJU SINHRONIZOVANO" Stručnjaci bez dileme: Od OVE odluke Izraela zavisi da li će doći do BRUTALNOG rata