Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je dva zakona kojima se produžava mobilizacija i vanredno stanje za još 90 dana u ratom razorenoj državi i potvrdio nabavku milion dornova do kraja godine!

Parlament je prošlog meseca glasao za zakone i podržao produženje mobilizacije i vanrednog stanja do 9. novembra.

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022. godine, kada je Rusija pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Od tada su mere više puta produžavane.​​

Predsednik Ukrajine rekao je da su ukrajinski proizvođači već ugovorili milion dronova u ovoj godini i da će taj broj rasti.

2635575-profimedia0348606546-edit.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir tv

“Za ovu godinu naši proizvođači su već ugovorili milion dronova, a biće ih više. Ne otkrivamo sve detalje, ali se kapacitet proizvodnje dronova povećava”, naglasio je Zelenski i naveo da je doneta odluka o povećanju finansiranja ukrajinskog raketnog programa.

U međuvremenu je vršilac dužnosti gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov saopštio da su dve osobe poginule u napadu ukrajinske bespilotne letilice na vozilo hitne pomoći u blizini grada Sudži, u Kurskoj oblasti. Rusija je optužila Ukrajinu da je izvršila napad na Kursku oblast, koja se na jugu zemlje graniči sa Ukrajinom.

Bonus video:

Kurir Zelenski došao na sastanak sa svim liderima