Ukrajina izvodi provokaciju velikih razmera u pograničnom regionu Kursk, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Šef Ruske Feredarcije je tokom televizijskog sastanka s vladinim zvaničnicima, optužio ukrajinske snage da u tim napadama stradaju i civilne zgrade i ambulantna vozila.

"Kao što znate, režim u Kijevu je preoduzeo još jednu provokaciju velikih razmera. Gađa se neselektivno iz raznih vrsta oružja, uključujući rakete", rekao je Putin.

U pograničnoj oblasti Kursk su drugi dan nastavljeni sukobi ruskih i ukrajinskih snaga. Prilikom granatiranja povređene su 24 osobe, uključujući šestoro dece, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Rusije Aleksej Kuznjecov.

Rusko ministarstvo saopštilo je da je do 300 boraca ukrajinske 22. mehanizovane brigade uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih borbenih vozila napalo položaje ruskih jedinica blizu naselja Nikolajevo-Darjono i Olešnja u Kurskoj oblasti, koja se graniči sa Sumskom oblasti na severoistoku Ukrajine.

Ukrajinska 22. mehanizovana brigada nije komentarisala te tvrdnje, ali je navela da su pogranična naselja u oblasti Sumi i Černihiv i dalje izložena ruskim artiljerijskim napadima.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su njegove snage oborile ruski helikopter, balističku raketu i dve bespilotne letelice iznad Sumske oblasti.

Bonus video:

Kurir televizija "PUTIN NIJE OJAČAO EVROPSKU DESNICU, NEĆE PREĆI PETINU U PARLAMENTU" Može li se novi evropski poredak zamisliti bez Rusije?