Pripadnici austrijske policije su u velikoj akciji u Ternicu uhapsili dve osobe povezane sa Islamskom državnom (IS), koji su planirali napade na koncertima Tejlor Svift u Beču.

Na hitno sazvanoj, konferenciji za štampu, austrijska policija je saopštila da su dva radikalizovana mladića planirala napade na širem području Beča, a jedna od njihovih meta su i koncerti slavne svetske zvezde.

Kako prenose austrijski mediji, oba uhapšena su državljani Austrije, dok je stariji, 19-godišnjak poreklom iz Severne Makedonije.

452602374-349023784928618-7861293751760765039-n.jpg
Printscreen Instagram 
foto: Printscreen Instagram

Franc Ruf, generalni direktor Odela za javnu bezbednost rekao da je reč o mladićima koji su radikaliozovani putem interneta.

"Prema sadašnjim saznanjima, oni su radikalizovani putem interneta, gde su se i upoznali", rekao je Ruf. Jedan od njih je navodno položio zakletvu vernosti Islamskoj državi početkom jula meseca.

profimedia0813020623.jpg
VALERIE MACON / AFP / Profimedia 
foto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Inače, tokom opsežne operacije izvedene u Ternicu, policija je pronašla i hemijsku supstancu, koja bi mogla biti eksplozivna, ali koju trenutno analiziraju.

Ruf je dodao da su preduzete sve neophodne mjere da se bezbednost na koncertima zakazanim za petak, subotu i nedelju podigne na viši nivo. Jače bezbedonosne mere biće preduzete i širom Beča.

Kurir.rs/Nezavisne novine

Bonus video:

Kurir televizija "IZRAEL IZVRŠIO TERORISTIČKI ČIN, OVO SE OČEKIVALO" Sagovornici Kurir televizije: Otvorena Pandorina kutija, a ispaštaće I SRBIJA