Od najave Teherana da će se osvetiti Izraelu za ubistva šefova militantnih grupa Hezbolaha i Hamasa prošlo je nekoliko dana. Ipak, masovni napadi se nisu dogodili.

Analitičari smatraju da iza toga stoje dva moguća scenarija- jedna je da Iran i njemu bliske islamističke grupe još uvek spremaju strategiju za napad, ili ona verovatnija, da je Teheran odustao od napada usled snažnog diplomatskog pritiska Sjedninjenih Država.

Ukoliko se druga teorija ispostavi kao tačna, jasno je da bi moglo da dođe do preokreta, a korak ka miru učinila je i Palestina, koja je saopštila da je spremna da sedne za pregovarački sto.

Na ovu temu u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske Lige i Vladimir Kljajić , politikolog.

sequence-05.01-19-13-23.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Uopšte nije nepoznanica da će Iran svakako odgovoriti na napad koji je Izrael izvršio i oni će birati najpodesniji trenutak kako bi naneli što veću štetu Izraelu i ne samo Izraelu već i njegovom glavnom savezniku, a to je SAD. U poslednje vreme čitav svet je u nekoj vrsti izražene tenzičnosti ne samo kada je u pitanju bliski istok, već i kada posmatramo Balkan i akcije Aljbina Kurtija koji pokušava da nas uvuče u sukob - rekao je Đurđev i dodao:

- Ono što je potpuno jasno jeste da Izrael nema kud i da je morao da pribegne sili. Da podsetimo gledaoce da je Izrael prvi napadnut. Izrael je u nekoj vrsti političkog ćorsokaka jer pored tolikog broja udara i velikog broja žrtava u Gazi nisu uspeli da pobede niti da završe te operacije. Veliki je problem u njihovoj unutrašnjoj političkoj strukturi osim da pokuša da taj rat završi jer postoji ogroman unutrašnji pritisak. Ono što je izvesno jeste da je Izrael izgubio medijski rat posebno zbog velikog broja stradale dece u Gazi.

sequence-05.01-43-39-22.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Kljajić je ocenio da skorog primirja na bliskom istoku najverovatnije neće biti u skorije vreme, posebno s obzirom na činjenicu da je za novog vođu Hamasa izabran Jahja Sinvar koji se smatra ekstremnijim od svog nedavno likvidiranog prethodnija Hanijea.

- SAD igraju odlučujuću ulogu. Oni su do sada uspeli da zadrže Iran da se direktno ne uvuče u tekući rat. Ne treba zaboraviti da Iran finansira sve te islamske terorističke organizacije, kako Hezbolah i Hamas tako i Hute. Može se očekivati da će ovaj sukob nastaviti da traje. Videli smo da je imenovan novi politički vođa Hamasa, Sinvar koji je jedan od arhitekata terorističkog napada 7. oktobra. To pokazuje da vi niste spremni da vodite pregovore i već je rekao da vidi svoje mesto u grobu pored prethodnih lidera - kaže Kljajić i dodaje:

kurir televizija NOVI VOĐA HAMASA DALEKO EKSTREMNIJI OD PRETHODNIKA! Politikolog naveo njegovu ŽESTOKU izjavu kojom poručuje da je SPREMAN NA SVE!

- Iran je obazriv u odgovoru budući da su iscurele neke informacije. Predsednik Irana je apelovao na Homeinija da ne odgovra direktno na provokacije Izraela tj. da ne napada Izrael.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija "IRAN VEROVATNO NEĆE NAPASTI IZRAEL?" Eksperti za Kurir šokirali: Zavladao veliki strah, prete im KATASTROFALNE POSLEDICE