Ukrajinska operacija u Kursku ozbiljno je promenila situacija u rusko-ukrajinskom sukobu. Napad na Kursku oblast u Rusiji niko nije očekivao, ponajmanje Moskva koja je sada primorana na preraspodelu trupa, ali i novu retoriku.

Nakon događaja u Kurskoj oblasti specijalna operacija treba da dobije eksteritorijalni karakter i da uključi zauzimanje Kijeva, rekao je zamenik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Bivši predsednik Rusije poručio je da to "više nije samo operacija vraćanja zvaničnih ruskih teritorija i kažnjavanja nacista".

"Možemo i treba da idemo na teritorije još postojeće Ukrajine - do Odese, Harkova, Dnjepropetrovska, Nikolajeva, do Kijeva i dalje", rekao je Medvedev.

Po njegovom mišljenju, „ne bi trebalo da bude bilo kakvih ograničenja u smislu nekakvih priznatih granica ukrajinskog rajha“, te da se o tome sada može govoriti „otvoreno, bez ustezanja“.

"Neka ovo svi znaju, uključujući engleske nitkove: zaustavićemo se tek tada kada budemo smatrali da je prihvatljivo i korisno za nas", poručio je Medvedev, koji je ovo rekao nakon proglašenja vanrednog stanja u ruskoj oblasti Kursk.

Vršilac dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov rekao je da je taj potez neophodan da bi se „eliminisale posledice ulaska neprijateljskih snaga u region". U operaciju u Kursku su po prvi put, kako kažu vojni eksperti, uključene regularne ukrajinske snage. Ipak iz zvaničnog Kijeva niko nije komentarisao operacije u Kursku. S druge strane, zvanična Moskva bila je vrlo jasna u izveštajima o prodoru hiljade vojnika, kao i o napadu raketama i dronovima. Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da je izvela „još jednu veliku provokaciju".

NEMILOSRDAN NAPAD RUSA NA TORECK

Nakon što je usledilo oštro upozorenje Dmitrija Medvedeva, ruske agencije akcenat u izveštavanjima stavile su na prodor ruskih trupa u grad Toreck, u Donjeckoj oblasti, u kojem su se od utorka vodile ulične borbe.

toreck-3.png-4.jpg
Printscreen Twitter 
foto: Printscreen Twitter

"Ruske trupe opkolile su Toreck, a počele su borbe i u samom gradu. Ukrajinske snage pomeraju se ka centru grada. Ruske snage će uskoro staviti Toreck pod svoju kontrolu", izjavio je savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.

“Njujork tajms” piše da se ukrajinske trupe žestoko bore za Toreck, strateški grad na istoku Ukrajine.

Bonus video:

kurir televizija RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!