Iako je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao odmazdu za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, i da je maltene pitanje sata kada će doći do sukoba, do napada ipak još uvek nije došlo.

Pre četiri dana ran je izdao NOTAM, odnosno upozorenje pilotima na opasnosti na putu, za centar, zapad i severozapad zemlje, savetujući avione da promene svoje rute.

Tada se spekulisalo da je ovo najava napada na Izrael.

Podsetimo, američki i izraelski zvaničnici očekivali su da bi Iran mogao da napadne Izrael 5. avgusta.

U međuvremenu, Egipat je naložio nacionalnim avio-kompanijama da izbegavaju iranski vazdušni prostor u periodu od tri sata u četvrtak u ranim jutarnjim satima usled napetosti između Izraela i Irana.

U bezbednosnom obaveštenju dostavljenom pilotima, navodi se da će uputstvo biti na snazi od 01:00 do 04:00 GMT (od 3.00 do 6.00 po srednjoevropskom vremenu) u četvrtak, prenosi Rojters.

- Svi egipatski prevoznici će izbegavati let iznad Teherana. Plan leta neće biti prihvaćen za preletanje te teritorije, navodi se u obaveštenju.

x01-epa-menahem-kahana--pool-copy.jpg
X/World_At_War_6, EPA/Menahem Kahana Pool 
foto: X/World_At_War_6, EPA/Menahem Kahana Pool

Jordanske vlasti su u nedelju zatražile od svih avio-kompanija koje sleću na aerodrome u toj zemlji da letelice budu opremljene dodatnim gorivom dovoljnim za 45 minuta u vazduhu više od predviđenog.

Mnoge avio-kompanije revidiraju svoje rasporede kako bi izbegle iranski i libanski vazdušni prostor, a istovremeno ukidaju letove za Izrael i Liban, usled zabrinutosti od mogućeg šireg sukoba nakon ubistva visokih članova Hamasa i Hezbolaha.

Predsednik Irana Masud Pezeškijan je rekao šefu francuske države Emanuelu Makronu da Teheran neće ostati miran povodom strane agresije.

xxxx02-epa-abedin-taherkenareh.jpg
EPA Abedin Taherkenareh 
foto: EPA Abedin Taherkenareh

Iran neće nastaviti da ćuti kada je suočen sa agresijom protiv njegovih interesa i bezbednosti, rekao je Pezeškijan u telefonskom razgovoru sa Makronom.

Ukoliko su Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje zaista zainteresovane za sprečavanje rata u regionu, moraju naterati Izrael da zaustavi genocid i napade u Gazi i da prihvati prekid vatre, izjavio je Pezeškian.

U Saudijskoj Arabiji se, na zahtev Teherana, održava sastanak Organizacije islamske saradnje, radi razgovora o ubistvu u Iranu lidera palestinske organizacije Hamas Ismaila Hanijea.

Teheran, Hamas i organizacija Hezbolah su optužili Izrael za ubistvo Hanijea 31. jula, navodi Rojters.

Kurir.rs/Rojters/Agencije/Preneo: P. P.

Bonus video:

kurir televizija "POSETA ŠOJGUA IRANU NIJE U VEZI SAMO SA NAPADOM IRANA NA IZRAEL!" Analitičari: Rusija i SAD su u igri, ide se na sve ili ništa