Agenti FBI ušli su u kuću Skota Ritera, bivšeg američkog obaveštajca i inspektora UN za kontrolu oružja, a koja se nalazi u severnom delu Njujorka.

Pretres je izvršen u okviru istrage koju vode federalne vlasti, naveli su zvaničnici.

Portparolka FBI je potvrdila da su agenti izvršili raciju ali je odbila da iznese više detalja, navodeći da je istraga još u toku.

Agenti FBI i policija države Njujork su ovog popodneva izvršili pretres, prva je izvestila TV stanica Albani VNIT.

Zanimljivo je da je pretres usledio dan nakon što je Riter, bivši glavni inspektor UN za oružje u Iraku, bio u društvu sa Robertom F. Kenedijem Mlađim, nezavisnim kandidatom na predstojećim izborima u SAD.

Kenedi je bio u sudnici u Albaniju na saslušanju vezanim za to da li će se njegovo ime naći na glasačkom listiću u Njujorku, preneo je Njujork post.

"Pljeskavice sa Bobijem!“, naveo je Riter na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru. On je objavio fotografiju sa Kenedijem.

Riter je rekao je da je FBI izvršio pretres njegove kuće najverovatnije zbog saradnje sa ruskim medijima.

On je takođe obećao da će pobediti u ratu koji su mu objavile američke vlasti.

"Sudeći po njihovim pitanjima, njih pre svega brinu moji odnosi sa Raša tudej i Sputnjikom ili to da dobijam instrukcije od RT i Sputnjika i novčanu nadoknadu, a to znači da radim u interesu ruske Vlade", rekao je Riter u videu koje je objavio na svom Telegram kanalu.

w-90000327.jpg
EPA/LINDSEY PARNABY 
foto: EPA/LINDSEY PARNABY

Analitičar je istakao da takve pretpostavke bezbednosnih organa nisu tačne.

"Svaka nadoknada koju dobijam od RT i Sputnjika je ista kao i od bilo koje druge novinarske organizacije za koju pišem članke ili snimam video. Ja sam novinar i primam naknadu za svoj rad", rekao je Riter.

Takođe je dodao da nije napravio nikakav prekršaj, niti je on bilo kakav strani agent, što bezbednosne snage znaju. Riter je kazao da je pretres njegove kuće “akt zastrašivanja“ američke Vlade.

"Optužili su me da su moji članci bili namenjeni za manipulisanje mnjenjem američkog naroda u interesu ruske Vlade. To je krajnje apsurdno", napomenuo je on.

Riter kaže da mu je američka Vlada objavila rat.

"Neka bude tako. Mi smo u ratu, a to nije rat koji nameravam da izgubim", poručio je bivši obaveštajac.

Kurir.rs/Telegraf/Agencije/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir TV KO ODE NA PREGOVORE SA RUSIJOM - IZDAJNIK! Petrović: TRI VAŽNE, FUNDAMENTALNE ODLUKE koje će odrediti sudbinu OVOG SUKOBA!