Katalonski separatistički lider Karles Puđdemon pojavio se pred svojim pristalicama u Barseloni, uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije pre sedam godina, održao govor i nestao!

Puđdemon je kratko obraćanje imao pred oko 3.500 pristalica, a njegovo pojavljivanje bilo je propraćeno jakim policijskim snagama, piše Pais i dodaje da je nakon kratkog pojavljivanja Puđdemon nestao u nepoznatom pravcu.

Okupljenima je poručio sa bine ispred Trijumfalne kapije u Barseloni, da nema pravo da odustane. Sa njim su u pratnji bili članovi njegove stranke Junts i predsednik parlamenta Žozep Rula.

11.jpg
AP Emilio Morenatti 
foto: AP Emilio Morenatti

"Uprkos svim naporima da nam se naudi, došao sam danas ovde da ih podsetim da smo još uvek ovde i da ne odustajemo. Živela Slobodna Katalonija!", rekao je Puđdemon.

Nakon toga je nestao među ljudima, a članovi Juntsa su ušli u parlament gde se održavala redovna sednica. Navodi se i da su španske specijalne jedinice Mosos pokrenule potragu za Puđdemonom za kojim je izdat nalog za hapšenje.

Stranka bivšeg katalonskog predsednika Junts juče je pozvala pristalice da se danas okupe ispred parlamenta u Barseloni, kako bi podržali Puđdemona, koji je juče potvrdio da planira povratak. Članovi Juntsa tvrde da je njihova namera bila da isprate Puđdemona do vrata parlamenta, kako bi on ostvario svoja politička prava govorom u parlamentu kao vođa te stranke.

Karles Puđdemon nije bio u Španiji od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije. On je tada izbegao hapšenje pošto je krišom prešao granicu i pobegao u Belgiju.

I pored usvojenog kontroverznog zakona o amnestiji kojim su oproštene ilegalne akcije oko 300 zvaničnika i aktivista katalonskih separatista u periodu od 2011. do 2023. godine, pronevera koju su počinili Puđdemon i članovi njegove vlade 2017. godine nije obuhvaćena tom amnestijom. Zbog toga je u Španiji na snazi nalog za njegovo hapšenje.

POLICIJA BLOKIRALA BARSELONU

Španska policija zatvorila je Barselonu u nadi da će ući u trag lideru katalonskih separatista.

U operaciji kodnig naziva "Kavez", katalonska policija zaustavlja i pretresa vozila koja se kreću ka francuskoj granici, a kontrola saobraćaja uvedena je i oko centra Barselone, prestonice Katalonije. Prema pisanju katalonskih medija, usled potrage za Puđdemonom stvaraju se gužva na putevima u Barseloni, od kojih je neke policija u potpunosti blokirala.

Bonus video:

Kurir TV ŠPANSKI SPECIJALCI RAZBILI SRPSKU KRIMINALNU GRUPU U BARSELONI! Kurir SAZNAJE: Sve je rezultat odlične saradnje sa NAŠOM POLICIJOM