Rusi su mučili 95 odsto ukrajinskih ratnih zarobljenika, piše RBC-Ukrajina, pozivajući se na intervju šefa Posmatračke misije UN za ljudska prava u Ukrajini Danijela Bela i podatke Instituta za proučavanje rata (ISV) .

Prema Institutu, Belove izjave i prethodni izveštaji posmatračke misije o ruskom kršenju prava ratnih zarobljenika iz Ukrajine u skladu su sa ocenama ISV-a o sistematskom kršenju međunarodnog prava o ljudskim pravima i humanitarnog prava od strane Rusije na okupiranim teritorijama Ukrajine i u odnosu na ukrajinske ratne zarobljenike.

Približno istu ocenu ranije je dao i generalni tužilac Andrij Kostin, napominjući da do 90 odsto ukrajinskih zatvorenika pati od torture, nehumanog postupanja i nasilja.

zarobljeni.jpg
Printscreen Telegram 
foto: Printscreen Telegram

Ranije je generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin izvestio o slučaju u Donjeckoj oblasti , kada je ruska vojska odsecanjem glave ubila ukrajinskog vojnika.

Tada je Ukrajina dobila informaciju da su neprijateljski komandanti naredili vojnicima da ne hvataju ukrajinske vojnike, već da ih ubiju ovim metodom.

Ovakva zločinačka naređenja davana su na nivou komande bataljona i čete ruskih okupatora.

Potom se komesar za ljudska prava Dmitro Lubinec hitno obratio Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i UN zbog navodnog brutalnog ubistva ukrajinskog zatvorenika.

Kurir.rs/RBC-Ukrajina/Kijev post/Preneo: P: P.

Bonus video:

Kurir televizija UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! Ukrajinci muče ruske zarobljenike: PUCAJU IM U NOGE i ne daju medicinsku pomoć