UKRAJINSKI LOVCI PRIMEĆENI U REGIONU HERSONA! Stigla STRAŠNA pretnja iz Moskve: "Biće oboreni i postaće EKSPONATI"
Foto: Shutterstock

burno

UKRAJINSKI LOVCI PRIMEĆENI U REGIONU HERSONA! Stigla STRAŠNA pretnja iz Moskve: "Biće oboreni i postaće EKSPONATI"

Planeta -

Lovci F-16 primećeni su u regionu Hersona, rekao je načelnik administracije Kahovskog opštinskog okruga Hersonske oblasti Pavel Filipčuk u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

"F-16 lete iznad našeg okruga od juče", rekao je on.

Filipčuk je izrazio uverenje da će uskoro svi oni biti oboreni i uništeni i da će svi "postati eksponati u Moskvi".

Volodimir Zelenski je prošle nedelje najavio dolazak lovaca F-16 u Ukrajinu. Dan ranije je časopis D Ekonomist objavio da je prvih deset od 79 američkih borbenih aviona isporučeno Ukrajini. Istovremeno, mediji su primetili da se to dogodilo godinu dana nakon što je administracija Džoa Bajdena odobrila njihovu donaciju kijevskom režimu.

Pored toga, krajem jula, list Telegraf je pisao da su ukrajinski piloti već izveli svoje prve letove F-16 koji su korišćeni kao "oružje protivvazdušne odbrane".

Slanje lovaca F-16 u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 10. jula, na marginama samita NATO, saopštio da su Vašington i njegovi saveznici počeli da šalju američke lovce u Kijev. Tada je nagovestio da će ovi avioni ovog leta leteti ukrajinskim nebom, pišu RIA novosti.

F-16, jordanski F-16, jordanska avijacia
foto: Shutterstock

Prema Vol Strit Džurnalu, Sjedinjene Države planiraju da opremaju F-16 prebačene u Ukrajinu raketama vazduh-zemlja AGM-88 HARM, kompletima za precizno navođenje bombi, AMRAAM i AIM-9Ks raketama vazduh-vazduh, i bombama malog prečnika. Istovremeno, navodi se da su Amerikanci dozvolili ukrajinskim oružanim snagama da koriste ovo oružje na ruskoj teritoriji samo "kao odgovor na napade sa te strane granice".

Kako je naglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Moskva će na transfer F-16 gledati kao na nameran signal NATO-a u nuklearnoj oblasti. Međutim, njihovo pojavljivanje u Ukrajini ni na koji način neće promeniti situaciju na liniji fronta, na isti način kao i druge vrste naoružanja, istakao je on.

(Kurir.rs/RIA novosti/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:44

OČEKIVANJA OD UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE SU BILA PREVELIKA! Miškeljin tvrdi: Obučavani su po NATO doktrini, ali im je FALILO OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track