Video platforma Jutjub (YouTube) nedostupna je u Rusiji, saopštilo je danas na hiljade korisnika.

Većina pritužbi korisnika zabeležena je iz Moskve, Sankt Peterburga i Jekaterinburga. Ruski poslanik Aleksandr Hinštajn najavio je pre dve sedmice da će se za nekoliko dana brzina učitavanja videa na Jutjubu u Rusiji smanjiti za 70 posto, rekavši da Jutjub "nekažnjeno krši i ignoriše zakon".

Početkom jula Jutjub je blokirao kanale nekoliko ruskih pevača i umetnika zbog njihove podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Portparol Jutjuba rekao je prošle sedmice da su svesni izveštaja da pojedini korisnici nisu mogli pristupiti sadržaju u Rusiji, te da razlog nije tehnički problem sa njihove strane, piše agencija Rojters.

Nakon što je Rusija 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu, Jutjub je blokirao brojne kanale pristalica Kremlja, dok su opozicioni mediji i dalje imali pristup.

Ova opstrukcija Jutjuba dolazi samo šest dana nakon što je Turska blokirala pristup platformi Instagram. Državni zvaničnici imali su u međuvremenu i sastanak sa predstavnicima Instagrama, ali na njemu nije postignut željeni rezultat.

Zabrana je usledila nakon što je direktor komunikacija turskog predsedništva Fahretin Altun kritikovao Instagram zbog toga što je blokirao objave u kojima je bilo izraženo saučešće povodom ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije.

Bonus video:

Kurir TV "PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA" Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije