UKRAJINCI DOBIJAJU SPECIJALNU POMOĆ NA FRONTU! Stižu neverovatno moćne mašine koje je TEŠKO OTKRITI
Foto: Shutterstock

Sposobni su da preuzmu mnoge uloge U ratu

UKRAJINCI DOBIJAJU SPECIJALNU POMOĆ NA FRONTU! Stižu neverovatno moćne mašine koje je TEŠKO OTKRITI

Planeta -

Nečujni i okretni psi-roboti biće raspoređeni na ukrajinskom frontu kako bi odmenili vojnike u misijama opasnim po život i pomogli im u otkrivanju mina, izvestila je agencija AFP. Tokom demonstracije na tajnoj lokaciji u Ukrajini model psa-robota "Ben Uan" pokazala je da može da trči i skače izvršavajući komande koje je od operatera dobijala daljinski.

Ovaj robot biće takođe dostupan u sofisticiranijoj verziji "Bed Tu" ali ta verzija nije mogla biti prikazana navodno iz bezbednosnih razloga.

Sposobni da preuzmu mnoge uloge na frontu, ovi roboti-psi mogli bi da postanu vredan saveznik za ukrajinsku vojsku kojoj nedostaje ljudstvo u borbi protiv ruske invazije koja traje već dve i po godine.

Robote je zbog veličine teško otkriti i mogu da istražuju neprijateljske rovove ili unutrašnjost zgrada u borbenim zonama, jer su opremljeni i termičkim skenerima.

"Imamo vojnike koje šaljemo u izviđačke misije. Oni su veoma obučeni i iskusni, ali su trajno izloženi rizicima" objasnio je operater izvodeći demonstracije pred novinarima AFP.

"Ovaj pas-robot smanjuje rizike za vojnike i povećava operativne sposobnosti. Na kraju, to spašava živote", dodaje specijalista iz britanske kompanije koja razvija ova vojna rešenja. Koristan za otkrivanje mina ili improvizovanih eksplozivnih naprava, robot-pas se takođe može koristiti za isporuku municije ili lekova na opasna žarišta bojnih polja.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:19

RUSIJA: Oboreni dronovi iznad iznad Kaluške i Moskovske oblasti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track