NAROD MORA DA BUDE SPREMAN ZA HITNU EVAKUACIJU! Stručnjaci predviđaju da će zemlju pogoditi megazemljotres: PRETI KATASTROFA
Foto: Printscreen

JAPAN U PRIPRAVNOSTI

NAROD MORA DA BUDE SPREMAN ZA HITNU EVAKUACIJU! Stručnjaci predviđaju da će zemlju pogoditi megazemljotres: PRETI KATASTROFA

Planeta -

Japan je danas prvi puta izdao upozorenje o povećanom riziku od "izuzetno velikog zemljotresa". Vlasti su pozvale stanovnike na oprez i naglasile da upozorenje ne znači da će doći do megazemljotresa, već da je verovatnoća za njega veća nego inače.

Upozorenje je izdato nekoliko sati nakon što je ostrvo Kjušu pogodio zemljotres magnitude 7.1, nakon kojeg nije zabelžena veća šteta. Stručnjaci su preporučili meru opreza jer se epicentar nalazio na rubu korita Nankai, područja seizmičke aktivnosti koje se proteže duž japanske pacifičke obale.

Megazemljotresi pogađaju region svakih 90 do 200 godina

Iza prethodnih zemljotresa u koritu Nankai ostalo je na hiljade mrtvih. Ovakvi megazemljotresi pogađaju region svakih 90 do 200 godina, a poslednji se dogodio 1946. godine. Stručnjaci smatraju da postoji 70 odsto do 80 odsto šanse da u sledećih 30 godina područje zadesi zenljotres magnitude 8 ili 9.

Prema najgorim procenama, u slučaju takvog zemljotresa (i naknadnog cunamija) moglo bi da pogine više od 200.000 ljudi. Upozorenje će biti na snazi nedelju dana. Vlasti su preporučile stanovnicima da sledećih dana budu u pripravnosti, da imaju dovoljno zaliha i da oni koji se ne mogu na brzinu evakuisati razmisle o tome da se privremeno premeste na neko drugo područje.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track