VADA: SAD krše pravila o antidopingu
Foto: Kineska medijska grupa

VADA: SAD krše pravila o antidopingu

Planeta -

Svetska antidoping agencija (VADA) je 7. avgusta izdala saopštenje kao odgovor na prethodni izveštaj u kome se otkriva činjenica da je Antidoping agencija Sjedinjenih Država (USADA) dugo dozvoljavala najmanje jednom dopingovanom sportisti da se takmiči.

"Postoji najmanje jedan takav incident koji direktno krši Svetska antidoping pravila i pravila USADA“, navodi se u saopštenju.

"Ova šema USADA-e ugrozila je integritet sportskih takmičenja koji Kodeks nastoji da zaštiti“, navodi se u saopštenju.

"Suprotno tvrdnjama USADA-e, VADA nije odobrila ovu praksu dozvoljavanja varalicama da se takmiče godinama uz obećanje da će pokušati da pribave inkriminišuće dokaze protiv drugih. VADA je takođe saopštila da je ustanovila najmanje tri slučaja u kojima je sportistima koji su počinili ozbiljna kršenja antidoping pravila bilo dozvoljeno da nastave da se takmiče godinama dok su delovali kao tajni agenti za USADA-u, bez obaveštavanja VADA-e.

Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

"U jednom slučaju, sportista elitnog nivoa, koji se takmičio na olimpijskim kvalifikacijama i međunarodnim događajima u Sjedinjenim Državama, priznao je da je uzimao steroide i EPO, ali mu je ipak bilo dozvoljeno da nastavi da se takmiči sve do penzije.

"Njihov slučaj nikada nije obelodanjen, rezultati nikada nisu diskvalifikovani, novčana nagrada nikada nije vraćena, a suspenzija nikada nije izvršena. VADA nije navela imena sportista o kojima je reč, pozivajući se na bezbednosnu zabrinutost u slučaju da se suoče sa kaznom.

VADA je takođe nazvala "ironičnim i licemernim" to što je USADA iznosila sumnje u druge doping organizacije, dok je dozvoljavala varalicama da nastave takmičenje u slučaju da im pomognu da uhvate druge moguće prekršioce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track