"AKO TO URADE, SPRŽIĆE POLA UKRAJINE!" Analitičari o napadu na Kursk: Cilj Zelenskog je ostvaren, ali neće zaustaviti Ruse
Foto: Printscree/Telegram

rat u ukrajini

"AKO TO URADE, SPRŽIĆE POLA UKRAJINE!" Analitičari o napadu na Kursk: Cilj Zelenskog je ostvaren, ali neće zaustaviti Ruse

Planeta -

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi specijalna vojna operacija trebalo da dobije eskalatorniji karakter i da dovede do zauzimanja Kijeva.

Da li u narednom periodu možemo očekivati kulminaciju događaja na istoku Ervope i da li taj scenario može označiti kraj rusko-ukrajinskog sukoba?

Na temu ratnih dešavanja u Ukrajini, posebno o mogućim uzrocima i posledicama ukrajinskog prodora na rusku teritoriju napadom na Kursk govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Stevica Deđanski, politički analitičar, Filip Vasiljević iz Pokreta za obnovu Srbije, a preko vibera se uključio ratni reporter Daniel Simić.

Daniel Simić
foto: Kurir televizija

Simić je konstatovao da ukrajinski napad na Kursk nije iznenađenje:

- Nije iznenađenje u strateškom smislu. Moglo se očekivati da vas neprijatelj napadne tamo gdje ste najtanji. Ovo vam nije ni nalik na Kursku bitku, koja je bila u 2. svetskom ratu najveća tenkovska bitka i prekretnica, jedna od prekretnica 2. svetskog rata svakako uz Stalingradsku bitku. U suštini ovo više liči na upad Hamasa u Izrael ili na one napade koje je izvodila Islamska država na pik-apima kada su išli po delovima Sirije i zauzimali na oruk gradove -rekao je Simić i dodao:

- Rusi su u prvom ešalonu identifikovali 22. i 82. brigadu Oružanih snaga Ukrajine i taj lični sastav je negde oko 2.000 ljudi. Šta se radi? Radi se ono što se mora raditi, dakle Ukrajina erodira po svim frontovima, a Rusija polako ali istrajno potiskuje Ukrajince iz Donjecke i Luganske oblasti i samim tim približava se onome što oni smatraju za krajem. Ima tu još posla, dakle čitav Herson i Zaporoška oblast, tako da ova operacija samo produžava rat.

Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

Deđanski je ocenio da je napad na rusku teritoriju izveden kako bi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo skrenuo pažnju na rat u Ukrajini koji je već duže vreme u senci drugih geopolitičkih aktuelnosti:

- Ja bih racionalizovao tu priču. Osnovna stvar koja je neophodna da biste imali uvid u stanje stvar jeste to da nekolio stvari ne treba gledati. Prvo ne treba gledati CNN jer to zaglupljuje ljude. Drugo ne treba gledati državne televizije Rusije i Kine jer ni tako nije moguće steći pravu sliku. Traba pratiti alternativne analitičare koji govore i ovako i onako pa se onda na osnovu analize nekako shvati šta se zapravo događa - rekao je Deđanski i dodao:

02:29

AKO TO URADE, SPRŽIĆE POLA UKRAJINE! Analitičari o napadu na Kursk: Cilj Zelenskog je ostvaren, ali neće zaustaviti Ruse

- Rusija napreduje duž celog fronta. U Rusiji se vodi politika da rata nema. Sve se odvija apsolutno normalno. To je očigledno politika države. U celoj toj priči počeli su da se javljaju glasovi za zapada da treba da se pregovara. U sklopu toga bila je i izjava Vladimira Putina koji je dao ponudu za pregovore, poručivši da ukoliko se oni ne prihvate posle toga može da bude samo gore. Zelenski, ako posustane biće sklonjen, pitanje je šta će biti sa njim. Suština je da je mnogo ljudi poginulo i sad on pokušava da skrene pažnju probojem na rusku teritoriju. U tome je i uspeo jer se sada samo o tome priča.

Smatra da osvajanje nuklearne elektrane od strane Ukrajine ne bi nanelo značajniju štetu Rusiji:

- Čak i ako bi zauzeli tu nuklearnu elektranu što nije slučaj, to za Rusiju ne bi predstavljalo nikakv poseban gubitak. Uostalom šta bi radili sa tom nuklearnom elektranom. Ako je unište uništiće sami sebe. Spržiće pola Ukrajine.

Filip Vasiljević
foto: Kurir televizija

Vasiljević veruje da su mirovni pregovori na pomolu, kao i da se napad na Kursk desio u tom cilju:

- Ovaj upad bar iz moje prizme jeste neki uvod u pregovore. Čim su poslati prvi sigmali da pregovora može biti imali smo eskalaciju sukoba. Sada se govori o upadu Ukrajine u deo ruske teritorije i to su krajnja pomeranja gde svako sedanje za sto svako povlači najveće adute. Mira ne može da bude ako se sve strane ne usaglase. Bez obzira što je Rusija velika sila mira ne može da bude dok se ne usaglase ostali velikih igrači. Ovaj upad Ukrajine možda govori o tome da neko rešenje postoji, a da je ovo neko zauzimanje pozicija za same pregovore.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:37

AKO UKRAJINA IZGUBI, OHRABRIĆE SE DRUGI AUTORITARNI REŽIMI Biljana Šahrimanjan Obradović: Kina je prepoznata kao RUSKI SAVEZNIK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track