DRAMATIČNE BORBE U KURSKOJ OBLASTI: Ukrajinci se približavaju važnom gradu u Rusiji! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Printscreen Twitter

DRAMATIČNE BORBE U KURSKOJ OBLASTI: Ukrajinci se približavaju važnom gradu u Rusiji! (VIDEO)

Planeta -

Džimi Rašton, bezbednosni i spoljnopolitički analitičar koji trenutno radi u Kijevu, objavio je video na platformi X, a na kojem se vidi kako ruski vojnici navodno napuštaju tenkove i beže od Ukrajinaca.

U njemu se navodi da ruske snage koje beže od napredujuće ukrajinske vojske u ruskoj oblasti Kursk napuštaju neke od svojih najnaprednijih tenkova T-80BVM, koji su prvi put ušli u službu 2018. godine.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas saopštenje o situaciji u Kurskoj oblasti i priznalo da se ukrajinske snage nalaze u predgrađu Sudže.

- Aktivnim dejstvom jedinica Grupe Sever i rezervista, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom, u poslednja 24 sata, sprečeni su pokušaji neprijateljskih jedinica da napreduju duboko u rusku teritoriju u regionu Kursk - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo navodi da su ruske snage izvele udare na ljudstvo i opremu ukrajinske vojske u blizini naselja Darjino, Gogolevka i Melevoj u okrugu Sudže, na zapadnoj periferiji grada i kod Nikolskog u okrugu Kurčatov, gde je Kurska nuklearna elektrana se nalazi. Posebno je interesantno da su Rusi priznali da su Ukrajinci stigli do predgrađa Sudže, važnog logističkog i energetskog centra Kurske oblasti.

Pre tog saopštenja, rusko Ministarstvo odbrane nije izveštavalo o borbama kod Sudže.

Podsećamo, četvrti dan traju borbe u ruskoj regiji Kursk. Rusija je optužila ukrajinske trupe da su u utorak prešle granicu, ušle u regiju Kursk i pokrenule masivan napad. Sinoć je proglašeno vanredno stanje u regiji Kursk, zabeleženi su snimci Rusa koji se evakuišu iz ovog područja.

Stručnjaci smatraju da je napad na Kursk deo jasnog plana protiv Rusije.

Vladimir Putin obećao je novčanu pomoć onima koji su evakuisani iz ove regije, a svet je šokirala rekacija Putina kada mu je saopšteno da su snage Ukrajine upale na teritoriju Rusije.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track