Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji se reizbor osporava, odbacio je danas bilo kakve "pregovore" sa opozicionom liderkom Marijom Korinom Mačado, smatrajući da ona mora da odgovara "za počinjene zločine".

„Što se pregovora tiče, mislim da je jedina osoba u ovoj zemlji koja bi trebalo da pregovara sa Mačado jeste državni tužilac - da ona izađe pred lice pravde i da odgovara za zločine koje je počinila“, rekao je Maduro.

Opozcija ne priznaje rezultate nedavnih predsedničkih izbora koje je, bez objavljivanja dokaza, proglasila Nacionalna izborna komisija pod kontrolom Madura.

Te rezultate ne priznaju ni zemlje Evropske unije, a SAD i nekoliko zemalja latinske Amerike predsednikom sada smatraju njegovog opozicionog konkurenta, koji je prema podacima opozicije ubedljivo pobedio Madura.

Maduro se pod međunarodnim pritiskom obratio Vrhovnom sudu za reviziju izbornih rezultata, i on bi uskoro trebalo da objavi šta je utvrdio.

Maduro je bio predsednik u prethodna dva šestogodišnja mandata. Za to vreme, nekada prosperitetna Venecuela potonula je u duboku krizu, doživela hiperinflaciju i izgubila oko 7,7 miliona stanovnika koji su pobegli iz nje.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Preneo: Đ. M.)