Ruska vojska se priprema da brani nuklearnu elektranu u Kurčatovu od napada pripadnika Oružanih snaga Ukrajine!

Rosatom je najavio privremeno smanjenje broja radnika na izgradnji Kurske NE-2. Državna korporacija je odluku objasnila uvođenjem vanrednog režima na saveznom nivou u Kurskoj oblasti.

- Preostali stručnjaci na gradilištu rade po planu. Svi sistemi koji obezbeđuju izgradnju blokova funkcionišu normalno - dodao je Rosatom.

Kurska nuklearna elektrana, jedna od tri najveće nuklearne elektrane u Rusiji, snabdeva energijom 19 regiona Centralnog federalnog okruga. Nalazi se na oko 85 kilometara od grada Sudže na čijem području se ruska vojska trenutno bori sa jedinicama Oružanih snaga Ukrajine.

Gradonačelnik Igor Korpunkov rekao je u petak da se borbe već vode na nekoliko desetina kilometara od Kurčatova.

Vojska je inače pomerila samohodne sisteme Pancir za protivvazdušnu odbranu bliže nuklearnoj elektrani. Vojni bloger Ribar navodi da su raspoređene i jedinice Snaga za specijalne operacije i FSB-a da obezbede bezbednost strateškog objekta.

Specijalni dopisnik VGTRK Aleksandar Sladkov tvrdi da Oružane snage Ukrajine lansiraju rakete ka nuklearnoj elektrani, ali da za sada ne mogu da se približe objektu jer su "dovedene dobre rezerve" među kojima su specijalci i vagnerovci.

Vojni blogeri navode na Telegramu da se ukrajinske snage nalaze u oblasti sela Kromski Biki koje je udaljeno svega oko 30 kilometara od nuklearne elektrane. Auto-put Kursk-Lgov-Rilsk prolazi 15 kilometara od sela i kontrola nad tom saobraćajnicom mogla bi da omogući Oružanim snagama Ukrajine da se brzo kreću na istok ka Kurčatovu.

Rusija je inače dolaskom rezervi uspela da stabilizuje situaciju i da zaustavi ofanzivu ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti. Moskva je inače sem u Kurskoj oblasti proglasila stanje specijalne antiterorističke operacije i u susednoj Brjanskoj i Belgorodskoj oblasti.

Ukrajina tvrdi da je osvojila Sudžu, međutim, nema zvanične potvrde te informacije. Ruska vojska sa druge strane navodi da je raketnim udarom uništila komandno mesto brigade Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti.

- Udar je izvela posada operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander-M. Rakete su pogodile izviđačku lokaciju na kojoj se nalazilo komandno mesto jedinice 22. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom delu regiona Kursk - navodi Ministarstvo odbrane Rusije i dodaje da je uništen komandni sastav brigade od 15 ljudi.

Bonus video:

kurir televizija "POSETA ŠOJGUA IRANU NIJE U VEZI SAMO SA NAPADOM IRANA NA IZRAEL!" Analitičari: Rusija i SAD su u igri, ide se na sve ili ništa