Rusija je izjavila da je u napadima na ukrajinske snage koristila termobaričku bombu, poznatu i kao vakuumsku bombu, nakon što je Ukrajina izvela neviđeni upad u Kursku oblast.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, borbe se nastavljaju u zapadnoj regiji Kursk, a vazdušni napadi uključuju korišćenje ovog opasnog oružja, koje može da učini da ljudska tela ispare zbog ekstremnog pritiska i temperature eksplozije.

Ovo nije prvi put da Moskvakoristi termobaričke bombe, s obzirom na to da su ukrajinski zvaničnici tvrdili da su takve bombe korišćene u napadu nekoliko nedelja nakon početka sukoba u februaru 2022. godine.

Iako upotreba vakuumskih bombi sama po sebinije kršenje međunarodnog prava, njihova upotreba protiv civila svakako jeste, piše Skaj njuz.

Najnovija verzija ruske TOS serije termobaričnih raketnih bacača viđena je prvi put u sklopu vojne vežbe u junu u ruskoj jugozapadnoj regiji Saratov.

x01-ap-libkos.jpg
AP Libkos 
foto: AP Libkos

Ruski termobarični raketni bacači serije TOS su dodeljeni jedinicama radiološke, hemijske i biološke odbrane, a ne artiljerijskim jedinicama, kako je moglo da se očekuje.

Ove jedinice su takođe odgovorne za stvaranje dimnih zavesa, nečega što je takođe došlo do izražaja u ukrajinskom ratu.

Brigade su, kako navodi ruska državna novinska agencija TASS, između ostalog, opremljene TOS-1A i TOS-2 termobaričnim raketnim bacačima, UTM-80M vozilima za dekontaminaciju, RKhM-6 CBRN izviđačkim vozilima i TDA-3 generatorima dima montiranim na kamionima.

screenshot-20240810-211704.jpg
Printscreen YouTube 
foto: Printscreen YouTube

Ruska nomenklatura opisuje seriju TOS kao 'teške bacače plamena'.

Zapravo, oni nemaju gotovo ništa zajedničko s tradicionalnim bacačima plamena, pa su zapravo termobaričko oružje.

Uopšteno govoreći, ove vrste oružja koriste kiseonik iz vazduha za stvaranje visokotemperaturne eksplozije i mnogo snažnijeg udarnog talasa tokom dužeg trajanja od konvencionalnog kondenzionog eksploziva.

Kao što se videlo u Ukrajini tokom korišćenja prethodnih verzija TOS-a, razorni učinak je ogroman, dok je i psihološki uticaj na neprijatelja u najmanju ruku jednako značajan.

Serija TOS dizajnirana je za pružanje opšte vatrene podrške uz pešadiju i tenkove.

x02-ap-libkos.jpg
AP Libkos 
foto: AP Libkos

Očekivalo se da njegovi primarni ciljevi uvek uključuju neprijateljsko ljudstvo na otvorenim i zatvorenim vatrenim položajima, kao i laka oklopna vozila i vozila za podršku s "mekom zaštitom".

"TOS-1 je prvenstveno dizajniran za korišćenje protiv položaja, prirodnih zaklona i tunela, borbenih položaja, brodova, zgrada, kao i osoblja i drugih mekih ciljeva. Visoki uglovi paljbe i strmi uglovi udara podržavaju upotrebu i u urbanim područjima", navodi se u Sovjetskom vodiču za opremu Komande američke vojske za obuku i doktrinu (TRADOC) iz 2011. godine.

screenshot-20240810-211830.jpg
Printscreen YouTube 
foto: Printscreen YouTube

Najnoviji TOS-3 montira se na šasiji tenka, kao i raniji TOS-1A, ali njegova raketna kapsula izgleda mnogo više poput one na TOS-2, drugoj generaciji termobaričnog bacača raketa koji se montira na šasiji kamiona visoke mobilnosti.

TOS-2, prvi put predstavljen 2020., ima ugrađenu dizalicu za utovar i može da ispaljuje novu generaciju projektila većeg dometa.

Dok TOS-1A i TOS-2 nose 24 odnosno 18 raketa spremnih za ispaljivanje, raketna kapsula na TOS-3 ima tri reda po pet raketa za ukupno 15 projektila.

Prvi izveštaji o postojanju TOS-3 pojavili su se u februaru ove godine kada je državna kompanija Omsktransmash (Omsk Transport Machinery Factory) obezbedila prava na zaštitni znak za logo i naziv TOS-3 Dragon.

U intervjuu za TASS u aprilu 2024., Bekhan Ozdoev, industrijski direktor oružanih sistema u državnoj korporaciji Rostec, službeno je potvrdio razvoj TOS-3, ističući da će imati šasiju na gusenicama i novi lanser koji ispaljuje municiju povećanog dometa.

screenshot-20240810-211850.jpg
Printscreen YouTube 
foto: Printscreen YouTube

Takođe je rekao da će novi sistem uključiti iskustva naučena iz borbi u Ukrajini.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Skaj njuz/Preneo: D. P.