U sceni Netliksovog (Netflix) filma „Atlas”, koja prikazuje robote koji napadaju ljude, korišćeni su stvarni snimci iz bitaka Azova u Marijupolju, lučkom gradu u Ukrajini, koji je sravnjen sa zemljom prvih meseci ruske invazije!

Da je scena iz Netfliksovog naučnofantastičnog filma „Atlas“, sa holivudskom glumačkom i pevačkom megazvezdom Dženifer Lopez u glavnoj ulozi, zapravo stvarni snimak koje je snimio Azov tokom bitaka u Marijupolju, primetio je ukrajinski vojnik koji je to zabeležio na svom nalogu na društvenoj mreži X, 7. avgusta.

„Odlučio sam da pogledam Netfliks film „Atlas“, koji govori o ustanku mašina protiv ljudi, a jedna od prvih scena je prikazala video robota koji napadaju ljude. Međutim, to je pravi video klip koji je snimio Azov tokom bitaka u Marijupolju“, napisao je on.

Objava je privukla veliku pažnju te izazvala živu diskusiju među korisnicima. „Naša stvarnost je strašnija od njihove fikcije“, prokomentarisao je korisnik sa nadimkom „Institut rusofobije“.

„Ovo je devalvacija tragedije čitavog ukrajinskog naroda. Zašto umesto toga nisu koristili snimke rušenja Kula bliznakinja 11. septembra? Gledali bismo sa „fascinacijom“, napisao je drugi korisnik, prenosi Kijev post.

shutterstock-2280825819.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Mnogo pitanja upućeno je Netfliksu, a glavno je da li je u redu da se koriste stvarni snimci tragičnog događaja u Ukrajini, tokom rata i stradanja.

"Ne mogu da verujem da imate dozvolu da uključite pravi video u igrani film.” „Hvala, sada ga definitivno neću gledati. Čak i ako su plaćeni autorski honorari. Uporediti toliko smrti i porodičnih tragedija sa zabavnim sadržajem, posebno u kontekstu koji nije povezan sa ratom u Ukrajini“, pišu korisnici X-a.

„Atlas“ je američki naučno-fantastični akcioni film iz ove godine u kojem Dženifer Lopez glumi analitičarku za borbu protiv terorizma koja je duboko skeptična prema veštačkoj inteligenciji i shvata da joj je to možda jedini spas nakon što misija hapšenja robota propadne. Film je veoma loše prihvaćen od kritičara, a na popularnom sajtu Imbd ima i vrlo prosečnu ocenu - 5,6.

82 DANA OPSADE MARIJUPOLJA

Marijupolj je zbog svog strateškog položaja na obali Azovskog mora meta bio ruskih snaga od samog početka invazije 24. februara. Bitka za Marijupolj odigravala se između Ukrajine i Rusije uz podršku snaga iz Donjecke Narodne Republike (DNR) do 17. maja, kada su snage Rusije i DNR preuzele potpunu kontrolu nad gradom.

Pre opsade, oko 100.000 stanovnika napustilo je Marijupolj. Ukrajinski i američki zvaničnici su opsadu poredili sa opsadom Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata. Grad je kosntantno granatiran, ljudi su bili bez vode, struje i hrane, humanitarnoj pomoći bio je često onemogućen ulazak.

16. marta 2022. bombardovano je pozorište u kojem je bilo oko 1.000 ljudi. Poginulo je 600 civila. Prema navodima ukrajinskih vlasti, u ruskom bombardovanju ovog grada ubijeno je više od 20.000 civila.