Požar je izbio u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

Prema prvim informacijama iz ruskih medija, pogođeni su sistemi za hlađenje nuklearne elektrane.

Ukrajinska strana za incident krivi Rusiju, a ruska - Ukrajinu.

Ruska agencija TASS prenosi da u ovom incidentu nema povređenih.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski hitno se oglasio nakon ovog incidenta.

- Iz Nikopolja smo zabeležili da su ruski okupatori zapalili vatru na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane. Trenutno su nivoi radijacije u granicama normale. Međutim, dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna - rekao je Zelenski.

- Od prvog dana zauzimanja, Rusija koristi zaporošku nuklearnu elektranu samo za ucenjivanje Ukrajine, cele Evrope i sveta. Čekamo da svet reaguje, čekamo da reaguje IAEA (Međunarodna agencija za nuklearnu energiju). Rusija mora da snosi odgovornost za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad zaporoškom nuklearnom elektranom može da garantuje povratak u normalu i potpunu bezbednost - rekao je Zelenski.

Ruski mediji optužuju ukrajinsku vojsku

- Granatiranje od strane ukrajinskih oružanih snaga i vatra nisu uticali na rad nuklearne elektrane Zaporožje. Stanica radi normalno - saopštila je zaporoška nuklearna elektrana.

profimedia0471372726.jpg
Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia 
foto: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia

- Rashladni sistemi nuklearne elektrane Zaporožja, koji su pogođeni od strane ukrajinskih oružanih snaga, nalaze se na udaljenosti od energetskih jedinica - prenosi TASS.

Guverner Zaporoške oblasti uverava - nema opasnosti od eksplozije

Kako je na svom Telegram kanalu izvestio Jevgenij Balicki, guverner Zaporoške oblasti, svih šest blokova zaporoške nuklearke je u "hladnom stanju" i nema opasnosti od eksplozije.

Balicki je dodao da Ministarstvo za vanredne situacije interveniše na mestu požara.

On je pozvao je stanovnike Zaporoške oblasti da "ostanu mirni" i veruju "samo proverenim i zvaničnim informacijama".

- Zajedno sa rukovodstvom stanice držimo situaciju pod kontrolom. Situacija je potpuno pod kontrolom i ne nosi nikakve posledice po stanicu i stanovnike", naglasio je on.

Oglasila se i Zaharova

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oglasila se u objavi na Telegramu, komentarišući požar u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

"Teroristi u Kijevu, pod vođstvom kolektivnog Zapada, uništili su svoju zemlju, ubili narod Ukrajine, potkopali globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, a sada su započeli nuklearni teror na kontinentu", kazala je Zaharova, prenosi TASS.

Kakva je situacija u Srbiji?

Nakon ovog incidenta oglasio se i Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

- U medijima i na društvenim mrežama pojavila se informacija o požaru na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. Za sada nema zvaničnih informacija o ovom događaju. Nivo radioaktivnosti u okolini nuklearne elektrane Zaporožje, na teritoriji Ukrajine i Evrope nije povišen - saopšteno je iz Direktorata.

Oni dodaju da automatske merne stanice u našoj zemlji takođe nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti.

- Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost - saopšteno je.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/TASS/RIA/X: Volodimir Zelenski/Preneo: D. P.