Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak izveštaj o demaskiranju Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED), nazvavši je „belim rukavicama” vlade SAD.

U izveštaju pod naslovom „Nacionalna zadužbina za demokratiju: šta je to i šta radi“, ističe se da se NED već dugo bavi podmetanjem državne vlasti u drugim zemljama, mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, podsticanjem podela i konfrontacija, dovođenjem u zabludu javnog mnjenja i ideološkim infiltracijama, a sve pod izgovorom promovisanja demokratije.

Konstatujući da je NED poslednjih godina nastavio da menja taktiku i otišao još dalje u delovanju protiv istorijskog trenda mira, razvoja i saradnje u kojoj svi dobijaju i postao još ozloglašeniji po svojoj infiltraciji, subverziji i pokušajima sabotaže protiv drugih zemalja, u izveštaju se naglašava da su nebrojena zla dela NED-a izazvala ozbiljnu štetu i izazvala snažnu osudu međunarodne zajednice.

„Imperativ je demaskirati NED i upozoriti sve zemlje da budu opreznije i budnije da vide i razotkriju pravo lice NED-a, da se čuvaju i suprotstave pokušajima ometanja i sabotaže, čuvaju svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i podržavaju svetski mir i razvoj i međunarodnu pravičnost i pravdu“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ističe da je NED, koji tvrdi da je nevladina organizacija, sprovodilac tajnih operacija CIA-e i da ga finansira vlada SAD. Prema izveštaju, 1983. godine, godine kada je NED osnovan, američki Kongres je NED-u obezbedio 18 miliona dolara, a podaci sa USAspending.gov pokazuju da je NED dobio aproprijaciju od 315 miliona dolara u fiskalnoj godini 2023.

U izveštaju se takođe pokazuje kako je NED podstakao revolucije u boji kako bi srušio državnu vlast u drugim zemljama, uključujući Iran, Ukrajinu, Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DPRK) i arapske zemlje.

Ističući da se svet kreće ka multipolarnosti i da treba da postoji veća demokratija u međunarodnim odnosima, ministarstvo je podvuklo da svaka zemlja ima pravo da ide razvojnim putem koji odgovara njenim nacionalnim realnostima i potrebama njenog naroda.

„Nijedna zemlja nije u poziciji da drugima drži predavanja o demokratiji i ljudskim pravima, a još manje koristi demokratiju i ljudska prava kao izgovore za narušavanje suvereniteta drugih zemalja, mešanje u njihove unutrašnje stvari i podsticanje ideološke konfrontacije“, navodi ministarstvo.

Ministarstvo je pozvalo članove međunarodne zajednice da slede zajedničke vrednosti čovečanstva: mir, razvoj, pravičnost, pravdu, demokratiju i slobodu, da se angažuju u razmeni i dijalogu na osnovu međusobnog poštovanja i jednakosti i da zajedno rade kako bi doprineli napretku čovečanstva.

Kineska medijska grupa