Otkako su SAD i EU u martu 2022. zbog invazije na Ukrajinu zabranili izvoz svojih novčanica u Rusiju, u tu je zemlju u međuvremenu pristiglo oko 2.3 milijarde dolara u novčanicama dolara i evra, pokazuju carinski podaci koje je Rojters (Reuters) dobio na uvid.

Prvi put objavljeni podaci pokazuju da je Rusija uspela da zaobiđe sankcije koje blokiraju transfer gotovine i sugerišu da su dolari i evri i dalje ostali korisna sredstva za trgovinu i putovanja, iako Moskva nastoji smanjiti svoju izloženost tim glavnim svetskim valutama.

KEŠ PREBAČEN IZ EMIRATA I TURSKE

Carinski podaci pokazuju da je gotovina prebačena u Rusiju iz zemalja koje uključuju Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku, koje nemaju ograničenja u poslovanju s Rusijom. Za više od polovine ukupnog broja novčanica u toj evidenciji nije navedena zemlja porekla.

dubai.jpg
EPA/ Ali Haider 
foto: EPA/ Ali Haider

Američka vlada u decembru prošle godine zapretila je kaznama finansijskim institucijama koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela sankcije kompanijama iz trećih zemalja tokom 2023. i 2024. godine.

Kineski juan je po popularnosti prestigao dolar i postao strana valuta kojom se najviše trguje u Moskvi, iako i dalje postoje značajni problemi s plaćanjem.

ŠTA KAŽE EU?

Rusija je u 2022. dolar i evro označila kao "toksične" valute, jer su joj sveobuhvatne sankcije presekle pristup globalnom finanSijskom sisstemu, ometajući plaćanja i trgovinu. Oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi Banke Rusije stoji zamrznuto u Europi.

shutterstock-1767035417.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Iz Evropske komisije rekli su da ne mogu komentarisati pojedinačne slučajeve primene sankcija. Takođe naglašavaju da Evropska unija surađuje s trećim zemljama kada sumnja da se sankcije zaobilaze.

Carinska evidencija pokriva samo razdoblje od marta 2022. do decembra 2023. Rojters nije mogao pristupiti novijim podacima.

ŠTA RADI AERO-TRADE?

Ruska središnja banka brzo je ograničila podizanje gotovine u stranoj valuti nakon invazije na Ukrajinu, u pokušaju da podrži oslabljeni rubalj. Prema podacima, samo 98 milijuna dolara u novčanicama dolara i evra je napustilo Rusiju između februara 2022. i kraja 2023. godine.

2087163-profimedia0133117610dolari-edit.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Nasuprot tome devizni su prilivi bili daleko veći. Najveći priliv strane valute prijavila je malo poznata kompanija Aero-Trade, koja nudi usluge bescarinske kupovine na aerodromima i na letovima. U tom je razdoblju prijavila oko 1.5 milijardi dolara u računima. Aero-Trade je registrovao 73 pošiljke od po 20 miliona dolara ili evra, a sve su stigle preko moskovske vazdušne luke Domodedovo, međunarodnom čvorištu u blizini sedišta te kompanije. Pošiljke su u carinskim deklaracijama opisane kao razmena ili prihod od trgovine na brodu.

U većini slučajeva Aero-Trade je naveden samo kao subjekt koji priprema i podnosi carinsku dokumentaciju. Rojters nije mogao identifikovati klijente Aero-Tradea, niti je mogao utvrditi izvor ili odredište gotovine. Vlasnik Aero-Tradea Artem Martinjuk rekao je Rojtersu da sumnja u autentičnost carinskih zapisa i odbio je dalje da komentariše. Kompanija je u izjavi navela da se "Aero-Trade ne bavi distribucijom Rusije čvrstom valutom".

ZLATO, ORUŽJE, BANKARSTVO...

Više od četvrtine od 2.27 milijardi dolara u novčanicama uvezle su banke, većim delom kao plaćanje plemenitih metala, sudeći po carinskoj evidenciji i osobi upoznatoj s transakcijama.

Nekoliko ruskih banaka primilo je iz inostranstva između februara 2022. i decembra 2023. gotovinu vrednu 580 miliona dolara i izvezlo približno jednake količine plemenitih metala. U mnogim slučajevima su pošiljke zlata ili srebra išle kompanijama koje su isporučivale novčanice.

w-57513503.jpg
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY 
foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Tako je recimo, ruski zajmodavac Vitabank uvezao 64.8 miliona dolara u novčanicama od turske kompanije za trgovinu zlatom Demas Kujumculuk u 2022. i 2023. Tokom istog razdoblja, Vitabank je izvezla 59.5 miliona dolara u zlatu i srebru toj turskoj kompaniji.

Neimenovani izvor upoznat s Demasovim operacijama potvrdio je da je kompanija učestvovala u nizu transakcija gotovine za zlato koje su uključivale Vitabank i dva druga ruska zajmodavca.

Naveo je da je isporuka novčanica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rusiju bilo jedino rešenje koje je Demas pronašao za dovršetak dugoročnih ugovora potpisanih pre nego što su zapadne sankcije stupile na snagu s ruskim dobavljačima zlata, dok se još uvek pridržava turskih i međunarodnih propisa koji se odnose na prekogranična plaćanja. U trećem tromesečju prošle godine, nakon što su završeni svi predratni ugovori s ruskim tvrtkama, Demas je okončao dvosmernu trgovinu.

Kurir.rs/Rojters/Jutarnji list/Priredila M.M.CG

Bonus video:

Kurir televizija "PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1" Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI