Britanska policija saopštila je da je uhapsila muškarca nakon što su 11-godišnjakinja i 34-godišnjakinja povređene nožem na trgu Lester, u centru Londonu.

Nakon hapšenja osumnjičenog, britanski mediji saznali su da je policiji u hapšenju napadača pomogao radnik iz obližnje kafića, čajdžinice i to muslimanskog porekla. Kako prenosi Mirros, njegovo ime je Abudulah.

Abdulah, 29, koji radi u čajdžinici TVG na Lester skveru, opisao je kako je intervenisao i zaustavio napadača za koga je rekao da je imao krv na licu i grudima.

„Čuo sam vrisak, izašao sam napolje i video da jedan momak ima nož. Kada sam to video samo sam skočio na tog tipa i zgrabio ga za ruku... oborio sam ga na pod i odbio nož od njega", rekao je Abdulah za BBC.

abdulah-printscreen-mirror.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Još nekoliko muškaraca je priteklo u pomoć i držalo čoveka "četiri do pet" minuta, rekao je Abdulah. On je svoju odluku da potrči prema napadaču opisao kao impulsivnu.

"Nisam imao vremena, samo nisam razmišljao. Uraditi ovo detetu, to je užasno", rekao je Abdulah, koji je postao "heroj Lestera" na društvenim mrežama.

U objavama se ukazuje da je jedan Musliman pomogao policiji, aludirajući na rasističke napade i nemire u Britaniji prethodnih dana, koji su uglavnom bili usmereni protiv muslimana i migranata. Izgrednici su napadali hotele u kojima borave tražioci azila i lomili vrata, dok su džamije gađane kamenjem.

Do najnovijeg incidenta došlo je nakon što je 17-godišnji tinejdžer osumnjičen da je izbo nožem tri devojčice i ranio 10 osoba u plesnoj školi u Sautportu u Engleskoj 29. jula.

Policija je rekla da će 11-godišnjoj devojčici izbodenoj na Lester skveru biti potrebno bolničko lečenje, ali i da njene povrede nisu opasne po život. 34-godišnja žena zadobila je lakše povrede. Nema nagoveštaja da je incident povezan sa terorizmom, dodala je policija.

Kurir.rs/BBC/Mirror

Bonus video:

Kurir Pljačka na Zvezdari izbodena žena