Evropska unija objavila je da će četiri države članice, na zahtev grčke vlade, poslati vatrogasce da pomognu u borbu protiv velikog požara u predgrađu Atine, gde se više od 560 vatrogasaca, potpomognutih dobrovoljcima, 17 aviona s vodenim bombama i 15 helikoptera bori se s ogromnim šumskim požarom koji je izbio u nedelju, javljaju agencije.

"Mehanizam EU za civilnu zaštitu aktiviran je na zahtev grčkih vlasti", saopštio je portparol Unije Balaš Ujvari, precizirajući da će vatrogasce poslati Italija, Francuska, Češka i Rumunija.

Požar je izbio juče oko 15 sati po lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 kilometara severno od Atine, a do jutros se, zbog jakih vetrova koji menjaju pravac, s plamenom koji je dostizao i 25 metara, proširio prema jugu i rasplamsao se na nekoliko frontova, uključujući selo Gramatiko, drevni grad Maraton, primorsku opštinu Nea Makri i planinu Penteli severno od Atine.

Evakuisano je najmanje 11 gradova i sela.

Grčki portal Katimerini javlja o evakuaciji tri bolnice - Amalija Fleming u Melisiji, Dečje bolnice Penteli i Vojne bolnica 414.

U oblasti Vrilisije plamen je zahvatio malu hemijsku industriju, izazivajući nekoliko eksplozija.

Gradonačelnik Vrilisije Đanis Pisimisis rekao je Katimeriniju da je najmanje 10 kuća u toj oblasti izgorelo u požaru.

Vlasti su na visokom nivou pripravnosti za požare do četvrtka jer meteorološki stručnjaci upozoravaju na "vrlo tešku sedmicu" Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias, upozorio je u subotu da će "polovina Grčke" biiti pod crvenim alarmom, sa temperaturom od oko 40 stepeni Celzijusa.

Kurur.rs/FoNet

Preneo: R.J.