Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat na izborima u novembru, dao je nestrpljivo očekivani intervju na društvenoj mreži X (bivši Tviter) njenom vlasniku milijarderu Ilonu Masku.

NBC njuz navodi da je tokom audio intervjua koji je trajao više od dva sata i u jednom trenutku imao više od 1,3 miliona slušalaca, delovalo da se ni jedan ni drugi nisu prethodno pripremali za razgovor.

Navodi se da je Tramp tu izvređao političke neprijatelje, uključujući i ocenu da aktuelni demokratski predsednik Džo Bajden ima "glupu facu".

On je takođe ponovio ranije već demantovane tvrdnje da je zemlja koju je nazvao "Kongo" (postoje Demokratska Republika Kongo i Republika Kongo), oslobodila sve ubice koje je imala u zatvorima i poslala ih u SAD.

Iako je Mask, koji je izvršni direktor proizvođača električnih automobila "Tesla", pokušao da pogura Trampovu priču u pravcu delovanja protiv klimatskih promena i odustajanja od korišćenja fosilnih goriva, to nije baš imalo nekog uzicaja na bivšeg šefa Bele kuće.

- To nije moj svet - kazao je Tramp o inovacijama na polju energetike.

Odmah nakon toga je uzvratio Masku idejom za koju nije jasno da li je mislio ozbiljno ili se šalio.

- Ja na neki način čekam da ti izmisliš solarne panele koji će biti postavljeni na krovove tvojih automobila - rekao je Tramp.

NBC njuz navodi da je Trampiv onlajn intervju Masku usledio nakon što je predsednički kandidat Republikanske partije smanjio javna pojavljivanja zbog atentata koji je preživeo na predizbornom mitingu u Pensilvaniji 13. jula.

z02-ap-evan-vucci.jpg
AP/Evan Vucci 
foto: AP/Evan Vucci

Njih dvojica su razgovor počeli upravo podsećanjem na taj događaj i dotakli se pitanja da li je Tajna služba mogla da spreči pokušaj ubistva Trampa, kako i njegovo podizanje pesnice visoko iznad glave nakon što mu je metak okrznuo uvo.

- Samo želim da kažem da mislim da se mnogo ljudi divi vašoj hrabrosti kada ste bili izloženi vatri - kazao je Mask, koji je podržao Trampovu predsedničku kandidaturu.

Tramp se kasnije tokom inetrvjua hvalio da mu je "ilegalna imigracija spasila život", pošto se okrenuo prema ekranu na kojem su bili podaci o tome baš kada je krenula pucnjava.

profimedia0865800229.jpg
Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom intervjua Tramp je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nazvao "veoma časnim" čovekom.

Briselski sajt Politiko navodi da je tokom intervjua prvo delovalo da Tramp flertuje s idejom prekida američke pomoći Ukrajini, da bi onda odjednom okrenuo priču na drugu stranu i počeo da hvali Zelenskog zbog načina na koji se ovaj poneo u vezi sa njihovim telefonskim razgovorom dok je republikanac bio na čelu SAD.

Taj razgovor bio je povod demokratama da pokrenu prvu opoziv Trampa u decembru 2019, nakon što su predsednika Amerike optužili da je pokušao da utiče na ishod izbora 2020. time što bi Zelenskog naterao da istraži poslovne veze Bajdena i njegocvog sina Hantera u Ukrajini.

- Mislim, iskreno, vidite, nema nikog ko se gore oseća od mene u vezi sa situacijom u Ukrajini, zato što znam da se to nikada ne bi desilo - kazao je Tramp, misleći na svoje ranije tvrdnje da nikada ne bi dozvolio da Rusija napadne Ukrajinu.

profimedia0882108279.jpg
Dursun Aydemir / AFP / Profimedia 
foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

On je potom rekao da "poznaje Zelenskog".

- On se veoma časno poneo prema meni, zato što kada su oni (demokrate) krenuli sa pričom o ruskoj nameštaljki (predsedničkih izbora u SAD) i kada su rekli da sam ja imao telefonski razgovor sa njim, on je kazao da je to bio savršen telefonski poziv - poručio je Tramp.

Politiko podseća da je republikanski kandidat ponovo razgovorao telefonom sa Zelenskim prošlog meseca, što je bio njihov prvi razgovor od početka ruske invazije na Ukrajinu.

kamala02-epa-brian-spurlock.jpg
EPA Brian Spurlock 
foto: EPA Brian Spurlock

Navodi se da je u bombastičnom momentu pri kraju intervjua Tramp Za Kamalu Haris, potpredsednicu SAD koja je zamenila Bajdena u predsedničkoj trci kao kandidatkinja Demokratske partije, rekao da je na naslovnoj strani magazina Tajm izgledala kao "najlepša glumica ikada" i "veoma nalik velikoj prvoj dami Melaniji".

- Ona (Melanija) nije izgledala kao Kamala... Ali, naravno, ona je lepa žena, pa ćemo tu da stanemo - kazao je Tramp.

Rojters navodi da je Tramp objasnio da je u pitanju bio samo crtež Haris, koju je prethodno tokom intervjua izvređao u više navrata, nazivajući je "trećerazrednom" i "nekompetentnom" osobom, kao i "ludačom radikalne levice".

Intervju kasnio 40 minuta zbog sajber napada?

BBC navodi da je Trampov intervju Masku kasnio zbog tehničkih problema za koje je milijarder tvrdio da su izazvani sajber napadom.

Njihov razgovor, za koji je Mask kazao da je namenjen "nezavisnim glasačima otvorenog uma", počeo je uz kašnjenje od 40 minuta pošto mnogi korisnici društvene mreže X nisu mogli da mu pristupe.

(Kurir.rs/NBC news/Politiico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

Kurir televizija "DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA!" Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA