Napad Irana na Izrael bi mogao biti ove nedelje, tvrde u Beloj kući. To se poklapa na saznanja izraelskih obaveštajnih službi koje su dobile informacije da će veliki iranski napad biti pokrenut za nekoliko dana.

Prema izvorima izraelskih medija, tamošnje obaveštajne službe u nedelju uveče dobile su takve informacije o velikom napadu. Trenutna procena Izraela je da će Iran pokrenuti napad pre nego što se u četvrtak održe obnovljeni pregovori o sporazumu o prekidu vatre i taocima. Oružane snage (IDF) odmah su obavestile javnost da je vojska spremna odgovoriti na bilo koju vrstu opasnosti.

Izrael se na sve načine priprema na ono od čega strahuje čitav svet - regionalni rat - a fokus je stavljen na vitalnu infrastrukturu i komunikacije, koja će kako se navodi, biti jedna od meta napada.

"Mobilna telefonija je kritična u vanrednoj situaciji", rekla je Inbal Mašaš, generalna direktorka Ministarstva komunikacija.

profimedia0610352822.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

"Vlasti pokušavaju osigurati normalan rad mobilnih komunikacija čak ako bi došlo do nestanka struje puna 24 sata. Zato su ministrima u vladi, gradskim dužnosnicima i koordinatorima za hitne slučajeve osigurani satelitski telefoni, a SpaceX-ov Starlink uskoro će biti dostupan i omogućavati internetsku vezu u opštinama", rekla je Mašaš.

Izraelski gradonačelnici već su dobili satelitske telefone, a pomalo zabravljeni prenosni radiouređaji mogli bi biti informacijska linija spasa u slučaju da se stanovnici budu morali preseliti u skloništa.

x01-epa-menahem-kahana--pool-copy.jpg
X/World_At_War_6, EPA/Menahem Kahana Pool 
foto: X/World_At_War_6, EPA/Menahem Kahana Pool

Izrael se priprema za još jače napade, pa su obezbeđene zalihe goriva za elektrane ako se poremete redovne isporuke.

"Kupili smo beskonačne količine. Takođe, posle 7. oktobra i iznenadnog Hamasova napada, povećali smo nivo obezbeđenja u svim elektranama", rekla je Tamar Fekler, potpredsednica za operacije, logistiku i sigurnost u IEC-u, najvećem dobavljaču električne energije u državi.

Obalske platforme za vađenje prirodnog gasa su u opasnosti od napada Hezbolaha. U slučaju sveobuhvatnog rata na severu, Izrael će odlučiti o gašenju na platformi od slučaja do slučaja, iako je malo verovatno da će doći do potpunog zatvaranja, rekao je anonimni izraelski zvaničnik, kojega je citirao Bloomberg.

profimedia0550171646-tel-aviv-libanska-zastava.jpg
Profimedia / JACK GUEZ / AFP 
foto: Profimedia / JACK GUEZ / AFP

No, čak i kratkotrajni prekid struje mogao bi da oteža informisanje izraelske javnosti o situaciji za vreme napada, a to je navelo vlasti da postave pomoćne generatore na dizel ili litijumske baterije na više od polovine stubova mobilne telefonije u severnom Izraelu, uključujući i lučki grad Haifu. U trgovačkoj prestolnici Tel Avivu desetine jarbola priključeni su na generatore obližnjih preduzeća ili opštinskih objekata.

Kurir.rs/Guardian/Jutarnji list

Bonus video:

Kurir televizija "IRAN VEROVATNO NEĆE NAPASTI IZRAEL?" Eksperti za Kurir šokirali: Zavladao veliki strah, prete im KATASTROFALNE POSLEDICE