Dok zabrana učenicima da koriste mobilne telefone tokom nastave već postoji u mnogim školama u SAD, tome se na široj osnovi, kao države, izgleda pridružuju Kalifornija i Južna Karolina čije su vlasti sada to najavile.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom poslao je pisma školskim okruzima u kojima traži da učenicima bude ograničen pristup mobilnim telefonima tamo gde se drži nastava da bi "pomogli učenicima da se koncentrišu na nastavu tako što će im se ograničiti korišćenje mobilnih telefona".

Njusom se pozvao i na rizike po dobrobit mladih ljudi, što je tema koja je privukla pažnju u junu ove godine kada je glavni savezni zvaničnik za zdravstvo Vivek Murti pozvao Kongres da naredi stavljanje upozoravajućih poruka na društvene mreže.

Guverner Kalifornije je početkom leta rekao da planira rešavanje problema sa učeničkim korišćenjem mobilnih telefona, a u svom današnjem pismu je naznačio da radi na zakonodavnom rešenju, sa Kongresom - skupštinom te države.

Njusom je 2019. godine potpisao zakon kojim se ovlašćuju školski okruzi da regulišu korišćenje mobilnih telefona učenika u školama.

Državni odbor za obrazovanje Južne Karoline trebalo bi da danas odobri smernice za ograničavanje đacima da koriste mobilne telefone.

Prethodno su to učinile Juta, Florida, Luzijana i još neke države da bi smanjile skretanje pažnje učenika sa nastave na telefone i da bi se uhvatile u koštac s posledicama korišćenja društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih.

Bonus video:

Kurir televizija PSIHOLOG CRNJIN O SVE ČEŠĆEM PROBLEMU SA KOJIMA SE RODITELJI SUSREĆU: Kako svesti upotrebu mobilnih tehnologija na minimum?