U emisiji "Ni pet ni šest" diskutovano je o aktuelnim svetskim sukobima i njihovim implikacijama na globalnu politiku i bezbednost.

Gosti emisije, politikolog Aleksandar Pavić, narodni poslanik Vinko Pandurević i dr. Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, detaljno su analizirali najvažnije teme koje danas oblikuju svetsku scenu, uključujući rat u Ukrajini, konflikte na Bliskom istoku, kao i predstojeće izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kurir televizija "TREĆI SVETSKI RAT JE MOŽDA VEĆ POČEO?" Stručnjaci tvrde: Srbija već oseća posledice! Ovo su 3 ključna sukoba koja pratimo

General Vinko Pandurević otvorio je diskusiju sumirajući aktuelne oružane sukobe koji potresaju svet, sa posebnim osvrtom na Ukrajinu i Bliski istok:

- Danas pratimo i na neki način saučestvujemo u nekoliko ključnih sukoba: oružani sukobi u Ukrajini, Bliski istok sa svojim potfazama, i zaoštrena situacija na Dalekom istoku, uključujući Korejski poluostrvo. Ovi događaji su međusobno povezani, a ključne odluke donose se pre svega u Vašingtonu. Evropska unija je u svemu tome izgubila svoju samostalnost, svrstavajući se na stranu Amerike.

sequence-03.00-11-26-11.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Pandurević je istakao da su predstojeći izbori u Sjedinjenim Državama i politika Donalda Trampa važni za razumevanje trenutne situacije. On je ukazao na Trampove najave tokom predizborne kampanje koje uključuju smanjenje rokova za ispitivanje lekova, što je suprotno naučnim procedurama.

Dr. Slobodan Janković ponudio je drugačiji pogled na strahove koji dominiraju u javnosti, podsećajući na važnost hrišćanskih učenja i vere:

- Hrišćani ne bi trebali toliko da se plaše. Učenje nas podseća da se ne bojimo, već da se uzdamo u Boga i da bude naše srce krepko. Strah koji treba da imamo je od sopstvenih slabosti i grehova, dok ono što se dešava u svetu treba da nas brine samo ukoliko ima direktan uticaj na nas u Srbiji.

sequence-03.00-16-38-05.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Janković je istakao da je Treći svetski rat možda već počeo 2022. godine, te da Srbija oseća posledice tog sukoba kroz priliv ruskih i ukrajinskih izbeglica, kao i kroz pitanje izvoza naoružanja.


Aleksandar Pavić se osvrnuo na medijsku manipulaciju i cenzuru, posebno u kontekstu nedavnog intervjua sa Donaldom Trampom i Ilonom Maskom, koji je izazvao sumnje zbog nepostojanja video zapisa:

- Parafraziraću američku poslovicu: samo zato što ste paranoični ne znači da vam ne rade o glavi. Ako nemate sliku, teško je ustanoviti da li je u pitanju 'deepfake'. Odsustvo slike u današnje vreme samo pojačava sumnje. Postavlja se pitanje ko zaista govori i da li možemo verovati u ono što nam se prikazuje?

sequence-03.00-22-02-12.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Pavić je takođe ukazao na problem cenzure i kontrolu informacija, naglašavajući da se danas odluke često donose iza kulisa, čime se postavlja pitanje smisla izbora i demokratije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "DONALD TRAMP JE DŽON VEJN OVOG DOBA, PREDNOST JE OGROMNA!" Eksperti: Postoji način da se trka izjednači? Mišel Obama je KLJUČNA