Istraga o uzrocima požara koji je pre tri dana izbio u Atici još uvek je u toku, ali prema informacijama Vatrogasne službe uzrok požara je najverovatnije kratak spoj u električnoj mreži.

Ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas objavio je na društvenoj mreži X (Twitter) snimak koji su snimili dronovi i na kome se vidi kako bespilotna letelica Parnita otkriva početak požara u Varnavasu u 15.02 časova, kao i helikopter koji četiri minuta kasnije stiže na lice mesta.

Od izbijanja požara iseljeno je 150 stanovnika Atike koji su morali da se evakuišu, i kojima su tu obezbeđeni hrana, voda i prostori za odmor, kao i zdravstvena zaštita. Istovremeno, 35 pacijenata, starosti od 25 do 93 godine, iz neuropsihijatrijske bolnice sa sedištem u Penteliju, privremeno je prebačeno u objekte Olimpijskog stadiona, odakle su odvedeni u hotel u Atini.

U požaru je stradala jedna ženska osoba, čije ugljenisano telo je pronađeno u prodavnici u predgrađu Atine Patimu Halandriou.

Kada je reč o trenutnoj situaciji, portparol vatrogasne brigade Vasilis Vatragokijanis rekao je da u široj okolini Atine nema aktivnih šumskih požara ali da su ekipe i dalje na oprezu.

profimedia0898463246.jpg
Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia 
foto: Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia

"Smanjenje udara vetra i obimni napori službi za vanredne situacije doprineli su da požari budu stavljeni pod kontrolu. Vatrogasci će nastaviti da natapaju tlo i u narednom periodu ostaće u istom području", rekao je Vatragokijanis.

I dalje postoji rizik od ponovne pojave vatre jer se pojačavaju udari vetra, a temperatura je iznad 36 stepeni.

Kurirr.rs

Bonus video:

Kurir Požar u Fabrici Dorado