Ukrajinski ronilac za kojim je Nemačka izdala evropski nalog za hapšenje nije više u Poljskoj i otišao je početkom jula u Ukrajinu, saopštila je danas portparolka poljskog Glavnog tužilaštva Ana Adamjak.

Nemačka je u junu izdala evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja zato što je prema saznanjima istrage bio deo tima odgovornog za eksploziju gasovoda Severni tok od Rusije do Nemačke na dnu Baltičkog mora, objavili su danas nemački mediji.

Poljske policijske vlasti koje su krenule da uhapse Volodimira Z. u Pruškovu kraj Varšave nisu ga našle a ispostavilo se da je zahvaljujući aljkavosti nemačkih činovnika koji nisu uz nalog poslali i odgovarajuću notu prešao granicu Poljske sa Ukrajinom.

- Početkom jula prešao je granicu Poljske i Ukrajine. Nemci su izdali samo evropski nalog za hapšenje ali nisu potrebnu notu za službe zbog čega ga poljska Pogranična straža nije zadržala - kazala je Adamjak poljskom portalu Onet.pl.

w-57959137.jpg
SWEDISH COAST GUARD HANDOUT 
foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

Nemačka istraga sumnjiči Volodimira Z. da je zajedno sa još tri osobe, takođe instruktorima ronjenja, u septembru 2022. isplovio brodom iz Roštoka i posle su zaronili kraj gasovoda Severni tok da podmetnu eksploziv na gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2.

Ti gasovodi, posebno izgradnja Severnog toka 2 u momentu kada ni Severni tok 1 nije koristio puni kapacitet isporuka gasa iz Rusije bili su godinama meta oštrih kritika pre svega Poljske i Slovačke kao simbol povećavanja zavisnosti Evrope od ruskog gasa koji lako može da se iskoristi kao političko oružje Rusije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ilustracija)

Bonus video:

Kurir Zelenski došao na sastanak sa svim liderima 1