Kremljologija, deo političke i obaveštajne nauke koji je dostigao vrhunac u vreme Hladnog rata, uvek je poklanjala veliku pažnju rasporedu partijskih rukovodilaca na javnim skupovima.

Gde bi bio Majlenkov, a gde Gromiko, u prvom ili drugom redu, koliko daleko od glavnog partijskog sekretara pokazivalo je "ko je ko" u rasporedu snaga u Kremlju.

Ruski predsednik Vladimir Putin, kada želi da pošalje poruku javnosti, ali i svojim kolegama, organizuje uživo snimanje važnih sastanaka.

Primer za to je postrojavanje državnog vrha dva dana pre početka rata u Ukrajini, kada su svi pred kamerama morali da kažu da li su saglasni. Putin je u ponedeljak, ne u službenim prostorijama, već u svojoj vikendici u predgrađu Moskve, okupio političke, bezbednosne i vojne lidere.

Pažnju je privukao Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, koji je sedeo na kraju, najdalje od Putina. Bilo je jasno da nije srećan, a pažnju privlači fotografija na kojoj ga Putin mrko gleda dok general skreće pogled, svestan da njegov pogled zrači besom.

Niko zato nije bio iznenađen vestima da je ruski predsednik u utorak imenovao Alekseja Djumina, svog bivšeg telohranitelja, za komandanta operacije oslobađanja Kurske oblasti. Djumin postepeno napreduje unutar sistema, sada je na čelu Državnog saveta i igrao je važnu ulogu u pregovorima koji su okončali pobunu plaćeničke grupe Vagner u junu 2023.

Imenovanjem osoba od poverenja, Putin želi da zadrži punu kontrolu nad svim oblicima odgovora na ukrajinski napad.

Ovo je težak udarac za Gerasimova, koji je i dalje komandant svih snaga u Ukrajini. Ne treba očekivati da će Putin sada, u trenutku krize, izazvati dodatne tenzije otpuštanjem oficira koji je preživeo sve neuspehe.

Ako Gerasimov ostane na sadašnjoj funkciji mesec-dva, kada/ako se kriza u Kurskoj oblasti reši, to će biti signal da ga Putin ne smatra uspešnim, ali da ne veruje nikome drugom.

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorava da je Putin dobijao pogrešne informacije u slučaju ukrajinske ofanzive, kao što je to bio slučaj pre napada na Ukrajinu. Ukrajinska operacija u Kursku bi tako mogla da postane akcelerator promena u bezbednosnom vrhu.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Bonus video:

Kurir televizija "PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1" Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI