Balerina Ksenija Karelina, dvojna državljanka Rusije i SAD, osuđena je danas na ruskom regionalnom sudu na 12 godina zatvora zbog izdaje!

Karelina je optužena za izdaju nakon što je uhapšena u Jekaterinburgu, na jugozapadu Rusije, u februaru.

Istražitelji su pretražili njen mobilni telefon i otkrili da je dala 51,80 dolara (40 funti) donaciji Razom, dobrotvornoj organizaciji koja pruža pomoć Ukrajini. To je učinila prvog dana ruske invazije.

profimedia0883279066.jpg
Not supplied / WillWest News / Profimedia 
foto: not supplied / WillWest News / Profimedia

Ovaj 33-godišnja balerina priznala je krivicu na zatvorenom suđenju ranije ovog meseca. Karelina se danas pojavila na sudu u beloj dukserici i plavim farmerkama, sedeći mirno u staklenom kavezu sudnice, pre nego što oj je izrečena kazna.

Njen slučaj je razmatrao isti sud koji je u julu osudio novinara Volstrit džornala Evana Gerškoviča za špijunažu.

Ksenija Karelinaje rođena u Rusiji, a u SAD se preselila 2012. i sledeće godine postala državljanka. Preselila se u Los Anđeles, gde je radila u spa centru. Vvratila se u Rusiju u posetu porodici početkom godine kada je i uhapšena.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) tvrdi da je ona proaktivno prikupila novac u interesu jedne od ukrajinskih organizacija. Tvrdi se da je donacija „iskorišćena za kupovinu taktičkog sanitetskog materijala, opreme, oružja i municije za ukrajinske oružane snage“. Dobrotvorna organizacija je negirala da pruža bilo kakvu vojnu podršku Kijevu.

Karelina nije bila uključena u nedavnu veliku razmenu zatvorenika između Rusije i Zapada kojom je oslobođen i Gerškovič, ali njen advokat Mihail Mušailov je rekao da se nada da će biti deo moguće buduće razmene.

Kurir.rs/Sky News/M.CG.

Bonus video:

Kurir televizija "RUSKA I IRANSKA VOJSKA DELUJU SINHRONIZOVANO" Stručnjaci bez dileme: Od OVE odluke Izraela zavisi da li će doći do BRUTALNOG rata