Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da ne namerava da koristi taktičko nuklearno oružje sve dok njene državne granice ne budu narušene.

"Kada se ovde pojavilo taktičko nuklearno oružje, direktno sam rekao: "Nećemo koristiti nikakvo oružje dok ne kročite na našu državnu teritoriju. To je granica naše savezne države", rekao je beloruski lider u intervjuu za program "Novosti nedelje" na TV kanalu Rusija-1 , čiji je fragment objavila agencija BelTA .

Odgovarajući na pitanje da li je spreman da pritisne "crveno dugme", Lukašenko je rekao da su "crvena dugmad" već pritisnuta po obodu Belorusije i Rusije.

"Zato je, sa moralne tačke gledišta, verovatno, Putinu i meni, kada donosimo takve odluke, nekako već neprijatno da o tome govorimo", rekao je predsednik Belorusije, piše TAS.

screenshot-7.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

On je podsetio da će Rusija, u skladu sa postojećim sporazumima, u slučaju napada na Minsk, poslati svoje jedinice u zemlju radi pružanja vojne podrške.

"Rusija će, prema našem dogovoru, dovesti svoje jedinice. Ovo je zajednički rat – Belorusija i Rusija – protiv ovih zveri. Pa šta, treba da sačekamo, dok ne pogaze našu zemlju, kao što se desilo sa Sovjetskim Savezom (u početnoj fazi Velikog otadžbinskog rata), dakle, mi ćemo odmah i adekvatno reagovati", naglasio je Lukašenko.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Vide Plus Lukašenko - Još nemam nameru da umrem