Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk izjavio je da je četvrtak "mračna prekretnica" - bilans žrtava rata u Gazi je premašio 40.000."

Ta nezamisliva situacija je mahom posledica ponovljenih propusta Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da se pridržavaju pravila ratovanja", saopštio je Tirk.

"U proseku je po oko 130 ljudi dnevno ginulo u Gazi u proteklih deset meseci. Obim izraelskog vojnog razaranja domova, bolnica, škola i bogomolja je duboko šokantan", napisao je u saopštenju i ukazao da međunarodno humanitarno pravo vrlo jasno ističe značaj zaštite civila i civilne imovine i infrastrukture.

Tirk je saopštio da je njegova služba dokumentovala teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i od strane izraelske vojske i palestinskih naoružanih organizacija, uključujući vojno krilo Hamasa, prenele su agencije.

"Apelujem na sve strane da pristanu na hitan prekid vatre, polože oružje i prestanu ubijanje jednom za svagda. Taoci moraju biti pušteni. Arbitrarno pritvoreni Palestinci oslobođeni. Izraelska ilegalna okupacija se mora okončati i međunarodno prihvaćeno dvodržavno rešenje mora postati realnost", zaključio je visoki komesar UN za ljudska prava, pominjući ideju za rešenje višedecenijskog sukoba formiranjem nezavisne države Palestine uz Izrael.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Bonus video:

Kurir televizija EKSPERTI TVRDE: Izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i vođe Hamasa je vrsta PRITISKA DA SE DEISKALIRAJU AKTIVNOSTI U GAZI