Bolest od koje ceo svet strahuje proširila se van granica Afrike. Švedska agencija za javno zdravlje zabeležila je, kako kaže, prvi slučaj zarazne nove varijante majminskih boginja izvan afričkog kontinenta.

Osoba se zarazila tokom boravka u oblasti Afrike gde je trenutno velika epidemija majmunskih boginja, saopštila je agencija.

Vest dolazi samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da je izbijanje majmunskih boginja (mpoks) u delovima Afrike sada vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Najmanje 450 ljudi je preminulo tokom prve pandemije u Demokratskoj republici Kongo, i bolest se od tada proširila na oblasti centralne i istočne Afrike.

Mpoks, poznatiji i kao majmunske boginje šire se pri bliskom kontaktu, pri dodirom kože o kožu, tokom intimnih odnosa, a može da se prenese ukoliko zaražena osoba priča ili diže u blizini vas.

screenshot-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Simptomi su u početku poput gripa, a mogu se pojaviti i lezije na koži. Bolest može dovesti i do smrti, a sadašnja statistika pokazuje da svaka četvrta od 100 obolelih osoba premine.

Postoje dve vrste mpoksa, "Clade 1" i "Clade 2". Iako je "Clade 2" izazvao vanrednu situaciju u javnom zdravstvu 2022. godine, ona je bila relativno blaga i već se pojavila u Švedskoj.

Švedska agencija za javno zdravlje saopštila je da je "Clade 1" verovatno povezan sa "većim porastom težeg toka bolesti i većom smrtnošću".

Navodi se da se Clade 1 češće širi bliskim kontaktima unutar domaćinstava i često na decu, dok se blaža varijanta uglavnom širi se*sualnim kontaktom.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)