Dok ukrajinske snage nastavljaju svoju operaciju u ruskoj regiji Kursk, beloruski lider Aleksandar Lukašenko potpuno iznenađujuće pozvao je na prekid rata.

"Hajde da sednemo za pregovarački sto i okončamo ovu svađu. Ne treba to ni Ukrajincima, ni Rusima, ni Belorusima" izjavio je najveći saveznik Vladimira Putina.

Kako prenosi "Politiko", njegovu molbu, koju su preneli beloruski mediji, prikazaće i ruski državnim kanal "Rossia 1" u nedelju.

- Zapadu je potreban rat. Ne mogu da iznosim ove činjenice jer su potpuno tajne, ali oni, najviši zvaničnici, otvoreno kažu, citiram: "Neka svi izginu u ovom ludilu", prenosi "Politiko" Lukašenkove reči.

Prethodno je Belorusija dala instrukcije da se deo vojne opreme iz borbenih jedinica prebace Oružanim snagama Ruske Federacije, zbog hitnog zahteva s ruske strane nakon gubitaka u Kurskoj oblasti i drugim područjima.

Lukašenkova izjava stiže u trenutku kad je vojno napredovanje Ukrajine u regiji Kursk zasad bilo uspešno, zauzimanjem 82 naselja od 6. avgusta, kako je naveo Oleksandr Sirski, vrhovni zapovednik Oružanih snaga Ukrajine.

Njihova operacija uhvatila je Rusiju nespremnu, nateravši ruske borbene snage da kopaju rovove u blizini nuklearne elektrane Kursk u iščekivanju daljeg napredovanja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je izjavio da se stotine ruskih vojnika predalo ukrajinskim snagama.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija "PUTIN POISTOVEĆEN SA NAJVEĆIM TERORISTIMA, ON JE PRETNJA BROJ 1" Lunić na samitu NATO: Zapadni Balkan na udaru HIBRIDNIH PRETNJI