Ukrajinski specijalci zarobili su u sredu grupu od više od 100 ruskih vojnika tokom prekograničnog upada u rusku zapadnu oblast Kursk, izjavio je u četvrtak šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasil Maliuk.

- Izveli smo sofisticiranu operaciju i kao rezultat toga su zarobljena 102 Rusa. Već razmišljamo kako da na najbolji način iskoristimo ovu situaciju – da vratimo naše veterane kući - napisao je Maliuk na Telegramu, misleći na moguću razmenu zatvorenici.

102 pripadnika ruskog 488. gardijskog motorizovanog puka i njegove jedinice „Ahmat“ najveća su grupa vojnika zarobljenih u isto vreme otkako je Rusija započela svoju invaziju, rekao je izvor SBU.

- Osvojili su i očistili veliku, betonsku i dobro utvrđenu tvrđavu sa svih strana – sa podzemnim komunikacijama i smeštajem osoblja, kantinom, puškarnicom, čak i kupalištem - rekao je izvor.

Ukrajina je 6. avgusta započela iznenadni prodor u Kursku oblast i, prema sopstvenim rečima, do sada je pod svoju kontrolu stavila 1.150 kvadratnih kilometara.

Na fotografijama se može videti desetine ruskih vojnika kako sede ili leže na tlu betonskog bunkera sa šlemovima i oružjem naslaganim uza zidove.

Ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets rekao je ove nedelje da je razgovarao sa svojim ruskim kolegom o razmeni zatvorenika.

Ukrajina i Rusija redovno razmenjuju ratne zarobljenike. Poslednja razmena je bila prošlog meseca. Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Kijev obezbedio povratak 3.405 ljudi iz ruskog zarobljeništva od početka ruske invazije u februaru 2022.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

Kurir televizija "ZELENSKI IMA LUDAČKA RAZMIŠLJANJA, POBIJENI SU MU SVI VOJNICI, GOTOVO JE" Pavlović: Dođu da naprave selfi kako bi imali događaj